Közélet

Új igazolványt kapnak a polgárőrök

Új igazolványt kapnak a polgárőrök

2012. június 7., csütörtök
Új igazolványt kapnak a polgárőrök

Megkezdték az egységes, új polgárőr-igazolványok gyártáshoz szükséges adatfelvételt csütörtökön, így augusztustól valamennyi polgárőrt ilyen hiteles okirattal látnak el a február elsejétől életbe lépett polgárőrtörvény értelmében.

Túrós András

nyugalmazott rendőr tábornok, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke csütörtökön, a budapesti Visegrádi utcában lévő központi okmányirodában tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: jövő július elsejéig a mintegy 80 ezer polgárőr megkapja igazolványát, amelyet majd szolgálatteljesítésének idején - a még tervezés és egyeztetés alatt álló új formaruhájukon - kötelezőn viselniük kell. A február végén köztestületté alakult, 20 éven át egyesületi formában működött OPSZ elnöke emlékezetett: az augusztus elsejétől életbe lépő belügyminisztériumi rendelet szerint 2013. július 1-től már csak az láthat el figyelő-, közterületi és jelzőőri szolgálatot, aki az új típusú igazolvánnyal rendelkezik. Túrós András szerint erre azért van szükség, hogy "mindenki tisztában legyen, hogy szolgálatos polgárőrrel áll szemben", és szükség esetén beazonosítható legyen a polgárőr. Így a személyes adatokat és fényképet is tartalmazó igazolványon az egyedi szolgálati azonosítószámot is feltüntetik majd, az ezzel kapcsolatos megállapodást jövő csütörtökön írja alá a minisztérium és a szövetség. A február elsején hatályba lépett új polgárőrtörvény értelmében csak 18 évnél idősebb, büntetlen előéletű emberek lehetnek polgárőrök; ők egységes, kitűzhető, fényképes azonosító igazolványt kapnak, és formaruhát viselhetnek. Az egységes kártyarendszerhez kapcsolódva készülő, világoskék színű, egyedi azonosítókat és biztonsági jeleket is tartalmazó okiratokat a megyei polgárőrszervezet igénylése alapján a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala készít el 30 napos határidővel. A jogszabály által meghatározott formájú igazolványnak a személyes adatok mellett tartalmaznia kell, mely polgárőr egyesületnek a tagja az igénylő. A polgárőrnek egy jognyilatkozatot is alá kell írnia, hogy büntetlen előéletű, nem áll cselekvőképességét korlátozó intézkedés, vagy befolyás alatt, és szolgálata ellátása során mint közfeladatot ellátó személy a szolgálati szabályzatának megfelelően végzi tevékenységét. A központi okmányirodában csütörtökön elsőként az OPSZ vezető tisztségviselőinek és két szolgálatban lévő polgárőrnek az adatait vették fel és készítettek róluk fényképet, ezzel elkezdődött az új polgárőr-igazolványok gyártása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.