Közélet

Több születés, de még több halál Csongrád megyében

Több születés, de még több halál Csongrád megyében

2012. június 22., péntek
Több születés, de még több halál Csongrád megyében

Idén az első negyedévben 786 fővel csökkent a 420 ezer fős Csongrád megyei népesség – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatójában. Jelentősen visszaesett a beruházások első negyedévi teljesítményértéke, illetve nőtt a munkanélküliségi ráta is.

A megyék aktuális társadalmi-gazdasági folyamatait negyedévente összegi a Központi Statisztikai Hivatal. A 2012. I. negyedévi tájékoztatóból kiderül, hogy Csongrád megyében az élve születések és a halálozások egyenlegeként 786 fővel csökkent a megye népessége. Az élve születések az előző év azonos időszakához képest megközelítőleg 6%-kal emelkedett, míg a halálozások száma 11%-kal. A 844 születés és az 1630 halálozás egyenlegeként kialakuló 786 fős fogyás lényegesen, több mint 18%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A természetes fogyás népességre vetített 7,5%-os megyei értéke továbbra is jóval rosszabb az országos átlagnál, ami 5,4%.

Csongrád megye munkaerő-piaci pozíciója a legkedvezőbb a régióban

Az első negyedévében – az országos tendenciától eltérően – élénkült a házasodási kedv, ez azonban csak enyhe korrekció az utóbbi évek alacsony szintjéhez képest. A három hónap során 165 pár állt anyakönyvvezető elé, csaknem 9%-kal több mint 2011. hasonló időszakában. A házasodási kedv így hosszú idő óta először ismét elérte az országos átlagot. A KSH munkaerő-felmérése alapján a megye 15-74 éves népességének közel 54%-a, mintegy 175 ezer fő tartozott a gazdaságilag aktívak körébe. Közülük 157 ezren foglalkoztatottként, valamivel több mint 18 ezren pedig munkanélküliként voltak jelen a munkaerőpiacon. Előbbiek száma valamelyest csökkent, utóbbiaké viszont 3%-kal nőtt. Az adatokból kitűnik, hogy a munkanélküliségi ráta 10,5%-ra emelkedett, de a megye a megye munkaerő-piaci pozíciója ennek ellenére is a legkedvezőbb a régióban. Legnagyobb mértékben, mintegy 20%-kal a vendéglátásban dolgozók száma csökkent. Az alkalmazottak legnagyobb hányadát foglalkoztató iparban mintegy 2%-os csökkenést regisztráltak. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete a 182 ezer forintot közelítette, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók közel 176, a költségvetési szervezeteknél alkalmazottak mintegy 193 ezer forintot kerestek. A bruttó átlagkeresetek az országosnál jelentősebben, nem egészen 7%-kal emelkedtek 2011. azonos időszakához képest, ezen belül a versenyszférát csaknem 10, a költségvetést viszont csak 2% alatti növekedés jellemezte. Március végén 22 561 álláskeresőt tartottak nyilván a megyében, majd 9%-kal kevesebbet mint egy évvel korábban. Több mint egytizedük pályakezdő, számuk több mint 4%-kal emelkedett. A betöltetlen álláshelyek száma csaknem negyedével csökkent tavalyhoz képest, az elhelyezkedési esélyek így romlottak, hiszen egy üres álláshelyre az egy évvel korábbi 15-tel szemben 18 álláskereső jutott.

Drasztikusan csökkent a beruházások teljesítményértéke

A KSH adataiból kitűnik, hogy a beruházások teljesítményértéke jelentősen csökkent az első negyedévben. A megyei székhelyű megfigyelt szervezetek ezen időszakban 17,9 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg, ami folyó áron 21%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Országosan, illetve a megyék mintegy felénél visszaesés tapasztalható ezen a téren. A vizsgált időszakban a 4 fő feletti ipari vállalkozások Csongrád megyei telephelyein összehasonlító áron 4,2%-kal csökkent a termelés volumene az előző év azonos időszakához képest. A megye iparában januárban és februárban még enyhe növekedés mutatkozott, márciusban azonban 13%-os visszaesés következett be. A január-március közötti időszakban folyó áron csaknem 166 milliárd forint termelési értéket, az országos 2,8%-át állították elő a megyében. Az egy lakosra jutó ipari termelési érték valamivel meghaladta a 395 ezer forintot, amely az országos átlag mintegy kétharmada. Az országos átlaghoz képest is jelentősen, 28%-kal csökkent az építőipari szervezetek teljesítménye, míg országos szinten a csökkenés 12,4%. A dél-alföldi régió másik két megyéje közül Bács-Kiskunban 39,5%-os csökkenést, Békésben viszont a másik két megyei termeléssel szemben majdnem 13%-os növekedést regisztráltak. A Csongrád megyei több mint 7 milliárd forintos termelési érték csaknem felét az épületek építése ágazat adta, aminek teljesítménye ettől függetlenül 72,7%-ra csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ennél nagyobb visszaesést – közel 40%-ot – volt kénytelen elkönyvelni az egyéb építmény építése ágazat is. A speciális szaképítés mérséklődött a legkisebb mértékben 13,8%-kal.

Az új lakások zömét Szegeden adták át

Az első negyedévében a használatba vett lakások száma az országos tendenciával ellentétben jelentősen emelkedett, míg a kiadott lakásépítési engedélyeké az országosnál nagyobb mértékben csökkent az előző év azonos időszakához képest. A január-március közötti időszakban 140 lakást vettek használatba, 27%-kal többet, mint egy évvel korábban, és 77 lakásépítési engedélyt adtak ki az építésügyi hatóságok, ami valamivel több mint 14%-os elmaradást jelent 2011 első három hónapjához képest. Az új lakások több mint kilenctizedét Szegeden adták át, 68%-kal többet, mint 2011 első negyedévében. A többi városban és a községekben azonban erősen visszaesett a lakásépítések száma, előbbiek esetében 57, utóbbiaknál pedig 70%-kal. Az építtetői körön belül a vállalkozások által épített lakások részaránya 21-ről 51%-ra erősödött, a természetes személyeké azonban 79-ről 49%-ra visszaesett. Az új lakások közel fele-fele arányban készültek értékesítésre, illetve saját használatra. A családi házak építése gyakorlatilag a felére csökkent, míg a többszintes, többlakásos épületben készült lakások száma több mint 2 és félszeresére emelkedett. 2012 első három hónapjában mindössze 11 lakás szűnt meg, ezek közel kétharmada elavulás miatt.

Élénkült a megyei turizmus

Megyénk kereskedelmi szálláshelyeinek forgalma az országos stagnálással ellentétben tovább élénkült. Ez a kedvező tendencia – melynek oka a kapacitásbővítős és egyéb fejlesztő beruházások – már tavaly is megfigyelhető volt. 2011. első negyedévéhez képest 14%-kal több vendég, mintegy 31 ezer fő választotta Csongrád megyét. A növekedés mind a külföldi, mind a belföldi vendégek esetében megmutatkozott. Az eltöltött 64,8 ezer vendégéjszaka 27%-kal emelkedett, ami főként a külföldi vendégéjszakák számában bekövetkezett több mint 1,5-szeres növekedés eredménye. A 11 ezer fős külföldi vendégszám mintegy kéttizedével haladta meg a 2011. január-márciusi vendégforgalmat, ők több mint 25 ezer vendégéjszakát időztek a megye kereskedelmi szálláshelyein. Javult a férőhely-kihasználtság is, összességében csaknem 3 százalékponttal emelkedett, de így sem érte el a 15%-ot. A kapacitáskihasználtság – a vendégek több mint héttizedét elszállásoló – szállodák esetében volt a legmagasabb, közel 22%-os. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó bevétele az idei esztendő első három hónapjában megközelítette a 918 millió forintot, ami csaknem egyharmadával volt magasabb az előző év január-márciusinál, ezzel egy időben a szálláshely-szolgáltatás árindexe 1,8%-os növekedést mutatott. A szállásdíjakból befolyt bevétel meghaladta a 472 millió forintot, a növekedés – az országos átlagot (4%) jóval meghaladóan – 37%-os volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.