Közélet

Térplaszikák jelenítik meg Szeged nevezetességeit ősztől

Térplaszikák jelenítik meg Szeged nevezetességeit ősztől

2012. június 19., kedd
Térplaszikák jelenítik meg Szeged nevezetességeit ősztől

Térplaszikák jelenítik meg ősztől Szeged nevezetességeit, a város turisták által legsűrűbben látogatott részét, a Széchenyi és a Dóm teret.

A Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. uniós támogatást nyert a város turisztikai információs rendszerének megújítására. Az őszre elkészülő fejlesztés során megújítják a csongrádi megyeszékhely idegenforgalmi nevezetességeit bemutató, öt esztendeje készült tucatnyi térképet, emellett újakat helyeznek ki, valamint elkészül kettő, a vakok és gyengénlátók tájékozódását segítő, egyben a belváros két turisztikailag frekventált pontját kiemelő térplasztika – tájékoztatta

Ács Szilvia

, a cég vezetője az MTI-t. A négy új térkép elkészítése és a tizenkét régi felújítása 6 ezer, a kettő térplasztika pedig 18 700 euróba kerül – tudatta a szakember. A térplasztikák olyan a Széchenyi és a Dóm teret méretarányosan, részletesen bemutató alkotások, egyfajta terepasztalok lesznek, melyek emberléptékűek és a vakok által is értelmezhetők, nem akadályozzák a közlekedést, nem jelentnek veszélyforrást, anyagukban és kivitelükben időtállóak és "vandálbiztosak". Amellett, hogy valósághűen ábrázolják az adott teret, esztétikai élményt nyújtanak a városlakóknak és Szegedre látogatóknak. A cél az, hogy a város kiemelkedő jelentőségű tereinek háromdimenziós ábrázolásával lehetőséget adjanak a vakok és gyengénlátók számára a környezetük részletesebb, eddig megfoghatatlan részének megismerésére. A tervezett alkotások egyrészt e célcsoportnak nyújtanak páratlan "vizuális" térélményt, másrészt a látó társadalom számára is esztétikus térplasztikaként tűnnek fel. A szakemberek szerint ezek a térplasztikák az idők folyamán szerves részévé válnak a városszerkezetnek, és egyben információs felületként is funkcionálnak. Az alkotásokat bronzból illetve kőből készítik el. A tervek szerint a plasztikák átmérője 90-100, magasságuk pedig 85-90 centiméter lesz. A modellek 1:200-as méretarányban ábrázolják majd a két teret, azok kiemeltebb szobrait és a körülöttük található épületeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.