Gazdaság

Szerb bankot venne az OTP

Szerb bankot venne az OTP

2012. június 11., hétfő
Szerb bankot venne az OTP

Szerbiai tevékenységének bővítésére és akvizícióra készül az OTP Bank - közölte Wolf László vezérigazgató-helyettese a Tanjug szerb hírügynökség jelentése szerint.

Az OTP Bank központját a hét végén felkereső szerb újságíróknak

Wolf László

azt nem mondta meg, hogy melyik szerbiai bankot vásárolhatják fel, csak annyit árult el, hogy már folynak a tárgyalások. Az OTP olyan szerbiai bankot szeretne venni, amelyikben nincs állami tulajdon. Wolf László megjegyezte, hogy az elmúlt időben növelték az OTP szerbiai leányvállalatának likviditását, az idén pedig az kerül a figyelem előterébe, hogy "vonzó termékekkel" új ügyfeleket szerezzenek. Az OTP vezérigazgató-helyettese kitért arra is, hogy a bankcsoport szerbiai leányvállalata több kihívással szembesül. Elsőként azt emelte ki, hogy a szerb nemzeti fizetőeszköz, a dinár árfolyama az év eleje óta 12 százalékkal gyengült, s emiatt meglehetősen drága lesz a dinárhitelek finanszírozása. Ráadásul a szerb bruttó hazai össztermék (GDP) az idén nem nő a tavalyihoz képest, emiatt korlátozott lesz a hitelezés bővülése. Wolf László lehetségesnek vélte, hogy a görög válság negatív hatással lesz Szerbiára, és "a szerbiai és magyarországi befektetői tevékenység ugyanazon a szinten lesz".

Ivan Radojcic

, az OTP szerbiai leánybankja igazgatótanácsának elnök-helyettese hozzátette, hogy a következő időszakban a kis- és középvállalatok finanszírozására összpontosítják figyelmüket, de elemzésük szerint az agrárszektor is kedvező lehetőségeket kínál a piaci részesedésük növelésére. Az OTP Bank már hét éve jelen van Szerbiában. A szerbiai terjeszkedés során 2005 decemberében megvásárolta a Niska banka-t, majd 2006 márciusában a Zepter banka-t, végül 2006 júliusában az újvidéki székhelyű Kulska banka-t. Az OTP szerbiai érdekeltségei 2007-ben összeolvadtak OTP banka Srbija a.d. Novi Sad néven. Az OTP Bank Nyrt.-nek a BÉT honlapján elérhető 2011-es évi jelentése szerint a szerb leánybank az év egészében 6,3 milliárd forintos negatív eredményt produkált. Az árfolyamkorrigált hitelportfólió jelentős, 9 százalékos visszaesése miatt a bank továbbra sem volt képes pozitív működési eredményt elérni, a kockázati költségek év/év 33 százalékos csökkenése a folyamatos veszteség mérsékléséhez volt csak elegendő. A portfólió minősége a csoporton belül a leggyengébb.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.