Közélet

Szegedi gimnazista hölgy az ezredik önkéntes tartalékos + FOTÓK

Szegedi gimnazista hölgy az ezredik önkéntes tartalékos + FOTÓK

2012. június 1., péntek
Szegedi gimnazista hölgy az ezredik önkéntes tartalékos + FOTÓK

Palotai Váradi Panna, a szegedi Eötvös József Egységes Gimnázium végzős tanulója lett az ezredik önkéntes műveleti tartalékos, aki a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Toborzó és Érdekvédelmi Központjában ünnepélyes keretek között aláírta szerződését.

Az eseményen jelen volt

Hende Csaba

honvédelmi miniszter,

B. Nagy László

kormánymegbízott,

Vanyur Tibor

mk. ezredes,

Bendes István

mk. alezredes, törzsfőnök, valamint

Krizsán Szabolcs

élsportoló dzsúdós, kétszeres Európa bajnok ezüst, világbajnoki ötödik helyezett sportoló, olimpiai kerettag (súlyos kézsérülése miatt nem lesz Londonban), aki ugyancsak jelentkezett a honvédségnél, és már korábban aláírta a szerződést. Az elhangzott beszédekből megtudtuk, hogy a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszerének fejlesztése a kormányváltás után új lendületet kapott. A korábbihoz képest differenciáltabb, ezért kiépülése esetén hatékonyabb rendszer kialakítása kezdődött meg az Országgyűlés döntése értelmében.

Idén januártól az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztése új szakaszba érkezett: ekkortól kezdődött meg a nem őrzés-védelmi feladatokra felkészítő állomány – az úgynevezett műveleti tartalékos katonák – felvétele. Vanyur Tibor, a parancsnokság parancsnoka nyitóbeszédében hangsúlyozta, a honvédség kiemelt feladatai közé tartozik az önkéntesek képzése. Nagy érdeklődés nyilvánul meg az ilyenfajta szolgálat iránt. A tartalékos rendszer nyitott, bárki jelentkezhet, aki elkötelezett a honvédség iránt, aki képes és kész tenni a honvédelem ügyéért. Két nagy álma volt Krizsán Szabolcsnak, az egyik a sport, a másik a katonaság, most mindkettő teljesülni látszik. Mint fogalmazott, a két ágazat rendkívül hasonlít egymásra, hasonló értékeket képvisel, ezért nagy kihívást érez magában, hogy a honvédség követelményeinek is megfeleljen.

Két éve csak 18 tartalékos teljesített szolgálatot

Az 1000-dik önkéntes műveleti tartalékos szerződést aláíró ifjú hölgy, Palotai Váradi Panna ugyancsak kötelességének érzi, hogy erejéhez mérten ő is hozzájáruljon a haza biztonságának megőrzéséhez, ugyanakkor újszerű kihívásnak tartja a szolgálattal járó feladatok teljesítését. Hende Csaba honvédelmi miniszter a honvédelmi rendszer két éve kezdődő átalakulásáról és megújulásáról beszélt. A 2010-es árvíz idején megkérdezték, mennyi tartalékost tudnak a gátakra vezényelni. Jelentették, mindössze 18-at, ennyi volt a bevethető, munkára fogható tartalékosok száma akkor az országban. 2011. január 1-jétől már 2000 fő, úgynevezett önkéntes védelmi tartalékos szolgál a Magyar Honvédségben, ők azok, akik a korábbi őrző-védő cégek alkalmazottai helyett átvették a katonai objektumok, laktanyák védelmét és őrzését. Idén január 1-jével elkezdték az úgynevezett önkéntes műveleti tartalékosok toborzását, akik a Magyar Honvédség más feladataiban fognak majd részt venni. Mindkét állomány tagjaira számítanak a katasztrófavédelemben, legyen az természeti vagy ipari katasztrófa. „Ma írta alá a szerződést az ezredik műveleti tartalékos, így elmondhatjuk, hogy összesen több mint 3000 tartalékos katonája van a Magyar Honvédségnek és Magyarországnak” – újságolt a miniszter. Az országgyűlés határozata alapján – amely 8 ezer főben szabta meg a tartalékos katonák összlétszámát –– még további 5 ezer fő szerződtetésére van lehetőség. 2014 végéig szándékozzák a teljes kontingenst feltölteni. A továbbiakban elsősorban az egyetemi ifjúságot szeretnék megszólítani, hangsúlyozta szegedi látogatásán Hende Csaba honvédelmi miniszter. Az ünnepségen megtudtuk, az 1001-edik önkéntes tartalékosnak jelentkező is hölgy.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.