Közélet

Századvég: az elmúlt tíz év legnépszerűbb kormánya a jelenlegi

Századvég: az elmúlt tíz év legnépszerűbb kormánya a jelenlegi

2012. június 14., csütörtök
Századvég: az elmúlt tíz év legnépszerűbb kormánya a jelenlegi

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a magyar választók a jelenlegi Fidesz-kormánnyal elégedettek a leginkább 2002. óta

Az intézet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében hangsúlyozza: június elején készített felmérésük alapján a véleménnyel rendelkező válaszadók 46 százaléka szerint a jelenlegi Orbán-kormány összteljesítménye a legjobb az elmúlt 10 évet figyelembe véve. Hozzáteszik: további 31 százalék a 2002-2006-os MSZP-SZDSZ kormány teljesítményét értékelte a legtöbbre, 23 százaléknyian pedig a 2006-2010-es Gyurcsány-Bajnai kormányzati ciklust látták legeredményesebbnek. A Századvég szerint a "2010-es Fidesz-kormány elmúlt két évének teljesítményét nem csak összességében, hanem a meghatározott részterületek dimenziójában is a legjobbnak értékelte a megkérdezettek többsége". Mint írják, a témát ismerő válaszadók jelentős többsége az Orbán-kormányt tartja a legeredményesebbnek a bajbajutott devizahitelesek megsegítése ügyében (86 százalék), az államadósság csökkentése (66 százalék), az emberek véleményének meghallgatása (64 százalék), a közbiztonság (58 százalék), Magyarország megújítása, az állam reformja (57 százalék), valamint nemzeti identitás és büszkeség (54 százalék) és a családok védelme területén (52 százalék). A felmérés adatai alapján Magyarország nemzetközi megítélése, valamint az oktatás és az egészségügy helyzetének javítása területén tapasztalhatók a legkisebb eltérések az egyes kormányok minősítésében. A nemzetközi megítélés terén a megkérdezettek 39 százaléka a jelenlegi Fidesz-kormányt, míg 31 százaléka a 2002-2006-os MSZP-SZDSZ-kabinetet, másik 30 százaléka pedig a 2006-2010-es Gyurcsány-Bajnai-kormányok teljesítményét tartja a legjobbnak. Az oktatás helyzetének javítása területén a második Orbán-kormány 38 százalékot kapott, a Medgyessy-Gyurcsány-kabinetek 32 százalékot, a Gyurcsány-Bajnai-kormányok pedig itt is 30 százalékot, míg egészségügyi téren a jelenlegi vezetés 37 százalékot, az elmúlt szocialista kormányok pedig időrendben 36, valamint 27 százalékot értek el. A Századvég június 4-11. között, telefonos kérdőívekkel végezte közvélemény-kutatását, amelynek során ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg. Az intézet tájékoztatása szerint az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.