Kultúra

Számítógép-evolúció költözik a Szegórába + FOTÓK

Számítógép-evolúció költözik a Szegórába + FOTÓK

2012. június 9., szombat
Számítógép-evolúció költözik a Szegórába + FOTÓK

Az informatika hőskoráig visszanyúló számítástechnikai tárlat állt össze az öthalmi diáklakások szomszédságában álló egykori szovjet laktanyában. A közel tízezer darabot számláló kiállítás év végére a Szent-Györgyi Albert Agórába (Szegórába) költözik majd.

Egyedülálló kiállítással töltötte fel az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány az öthalmi diáklakások melletti volt szovjet laktanyát. Harmincöt év kutatásának eredményeképpen több mint tízezer darabból álló számítástechnikai kiállítás mutatja be az informatika rohamos léptékű fejlődését: negyven évnél is idősebb monitorok, több száz kilós, lyukszalagos winchesterek mellett az első magyar gyártású számítógép is helyet kapott itt. Az épület három emeletét megtöltő tárlat között bolyongva Pirx kapitány óriási kávéfőzőből készült űrhajóján éreztük magunkat, és el sem tudtuk képzelni, hogyan juthattunk el a zsebben hordott informatika korába ilyen rövid idő alatt.

Informatikai triász

A több termet és folyosókat töltött fel az óriási gyűjtemény, melyet témák szerint kategorizált Muszka Dániel kurátor és Bohus Mihály, a szegedi egyetem Szoftverfejlesztési Tanszékének adjunktusa. Megtekinthettük az internet fejlődését az első webre kapcsolt géptől napjainkig vagy az adattározás modernizálását a 180 kilós monstrumtól a több terrás adathordozókig. "A számítástechnika fejlődése minden képzeletet felülmúlt, mind a sebesség, mind pedig a hardver súlyának tekintetében. A mai telefonok több százezerszer gyorsabbak a pár évtizeddel ezelőtti gépeknél. Ha a belsőégésű motorok is ilyen ütemben fejlődtek volna, a Forma 1-es versenyautók néhány ml benzinnel mennének" - mondta Muszka Dániel, aki körbevezetett minket a matuzsálemi korú ritkaságok között. Számos kuriózum kapott helyet a kiállításon, főként a hazai informatika mérföldköveit bemutatva. Az első magyar gyártmányú számítógép, az EMG 830 is megtekinthető itt: az 1969-es gyártmányú szerkezet a laikus szemnek inkább egy írógépre hasonlított, 32 kiloszó (1 kiloszó = 1024x16 bit) nagyságú tárhelye rendkívülinek számított abban az időben. Kalmár László, a híres szegedi matematikus szerkezete, a Kalmár-féle logikai gép is megtekinthető, a professzor biciklijével egyetemben.

A Szegórába gurul a Szegedi Katicabogár

A tárlat igazi különlegessége az egyik első magyar műállatként számon tartott Szegedi Katicabogár, melyet Muszka Dániel tervezett és épített meg 1957-ben. Működőképes változata mellett apró klónját is kipróbálhattuk: a hétpettyes a zseblámpa fénye után megy, és a sípszót is érzékeli, majd a jeleket képes magában összekombinálni, "megtanulni". A hatvanas években Londonba is ellátogatott, ahol óriási rajongással fogadták. Töpörödött változatát elemek hajtják, a tervek szerint meg is lehet majd vásárolni. A harmincévnyi munkával összeállított és karbantartott gyűjtemény többször költözött már. 2002-ben a Szegedi Tudományegyetem fogadta be, így jutott el a volt szovjet laktanya legénységi épületébe. Az év végén méltó helyére kerülhet a tárlat: a Szegórába költöznek a gépóriások. A belvárosában épülő közművelődési intézmény két szinten mutatja majd be a számítógépek evolúcióját, néhányat közülük a látogatók is kipróbálhatnak majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.