Sport

Szakszemmel 14. nap: Csehország - Portugália

Szakszemmel 14. nap: Csehország - Portugália

2012. június 22., péntek
Szakszemmel 14. nap: Csehország - Portugália

Megkezdődtek a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntői, az első találkozón Portugália egy góllal legyőzte Csehországot, elsőként elődöntőbe jutva. Protity Sándor elemez Szakszemmel.

Labdarúgó Európa-bajnokság 1. negyeddöntő:

Csehország – Portugália 0–1 (0–0)

Varsó, Nemzeti Stadion, 70 000 néző. Vezette: Webb (angol)

Csehország:

P. Cech – Gebre Selassie, Kadlec, Sivok, Limbersky – Plasil, Hübschman (Pekhart, 86.) – Jirácek, Darida (Rezek, 61.), Pilar – Baros.

Szövetségi kapitány

: Michal Bílek.

Portugália:

Rui Patrício – J. Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao – Moutinho, Veloso, Meireles (Rolando, 88.) – Cristiano Ronaldo, Hélder Postiga (Hugo Almeida, 40.), Nani (Custódio, 84.).

Szövetségi kapitány:

Paulo Bento.

Gólszerző:

C. Ronaldo (79.) A mérkőzés esélyesének a papírforma alapján egyértelműen a portugál csapat bizonyult. A mérkőzés első szakaszában az óvatos, megfontolt, taktika érvényesült. A csehek a 4-2-3-1 es, míg a portugálok a 4-3-3-as, támadóbb hadrendet valasztották alaptaktikai felállásként. Fokozatosan át is vették a mérkőzés irányítását és egyre több helyzetet alakítottak ki az ellenfél kapuja előtt. Ebben az időszakban az volt érdekes, hogy

C. Ronaldo

akkor volt igazán veszélyes, amikor elhagyta a megszokott területét és középre merészkedve alakította egyre másra helyzeteit. Már úgy nézett ki, hogy a sok kihagyott lehetőség talán megbosszulja magát és a csehek tudnak egy kontrát befejezni, de egy lehetőségen kivül nem voltak elég hatékonyak. A csehek védekezése masszív és igen szervezett volt, kontráikra pedig láthatóan nagyon koncentráltak, így azok gyorsak és gördülékenyek voltak. A portugáloknak - játékosaik kvalitása és beállítottsága alapján - fekszik, ha támadhatnak, klasszis játékosaik közül valaki egyéni teljesítményével is képes eldönteni egy mérkőzést. A portugálok a második félidőben újabb nyomást gyakoroltak az ellenfélre és a fokozatosan egyre több hibát elkövető ellenfél fölé tudtak kerekedni.

Nani

szenzációs bejátszásából a mérkőzés legjobb játékosa C. Ronaldo (az Eb újabb fejesgóljával) megszerezte a győztes találatot. A papírforma most érvényesült, megérdemelten jutottak négy közé a portugálok és emelt fejjel búcsúztak a csehek az Eb-től.

Szakszemmel rovatunk együttműködő partnere a SZEOL SC Kft. és a Tisza Volán SC.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.