Bulvár

Szakértők vizsgálják az arab sakkozókat ért támadást

Szakértők vizsgálják az arab sakkozókat ért támadást

2012. június 6., szerda
Szakértők vizsgálják az arab sakkozókat ért támadást

Igazságügyi orvos, illetve műszaki szakértők kirendeléséről döntött a szegedi nyomozóügyészség az egyesült arab emírségekbeli sakkvezető ügyében folyó eljárásban - közölte Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére szerdán.

Az arab férfi azt állítja, szombatra virradóra rendőrök bántalmaztak a Tisza-parti városban. Az ügyében bántalmazás hivatalos eljárásban bűntett gyanúja miatt indított nyomozást a szegedi nyomozóügyészség ismeretlen elkövető ellen. A szóvivő elmondta, az orvosszakértő feladata lesz eldönteni, hogyan keletkezhettek Szaúd Mohamed al-Marzúki sérülései, a műszaki szakértő pedig összeveti majd a sérüléseket és a helyszínen rögzített más nyomokat. A szegedi nyomozóügyészség folytatja a sértett kedden, a Szegedi Tudományegyetem traumatológiai klinikáján elkezdett meghallgatását, illetve elemezi az esetet rögzítő térfigyelőkamerák felvételeit is – tudatta Szanka Ferenc. Az ügyészség ezt követően dönthet arról, hogy a három intézkedő rendőrt tanúként vagy terheltként hallgatják meg az eljárásban – hangsúlyozta a szóvivő. A sakkvezető keddi kihallgatását megelőzően közölte, nem kíván nyilatkozni az őt ért támadásról a magyar sajtónak. Marzúki annyit azonban elmondott, "nem haragszik a magyar népre". Az arab ország The National című lapjának keddi beszámolója szerint a férfinak a bántalmazása során öt bordája tört el, a mellkasán és a hátán számos zúzódás keletkezett, és asztmás lévén a verés közben rövid időre a légzése is leállt. Szaúd Mohamed Al-Marzúki a tizennyolc éves Szálim Abdur-Rahmánt kísérte el Szegedre, ahol a fiatalember Lékó Péterrel készült az augusztusi athéni junior sakkvilágbajnokságra. A két arab férfi szombatra virradóra egy vacsorát követően sétált vissza szállodájukba, amikor – a cikk szerint - az őket illegális bevándorlóknak vélő idegenrendészek inzultálták. Az érintettek először azt hitték, rablótámadás áldozatai. Az idősebb férfit előbb fellökték az autóval, majd ütötték-rúgták, a fiatal sakkozónak közben sikerült elmenekülnie – áll a The National beszámolójában. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság (CSMRFK) szóvivője az Abu-Dzabiban szerkesztett lap cikkére reagálva közölte, a hatályos jogszabályok alapján a folyamatban lévő eljárással kapcsolatban kizárólag az ügyészség adhat tájékoztatást. Szenti Szabolcs úgy fogalmazott, a sajtóban megjelent nyilatkozatokat a CSMRFK ezért akkor sem kommentálhatja, ha egyébként azt szívesen tenné, mivel azok számos állítását cáfolni tudná. A szegedi nyomozóügyészség eljárásának befejezéséig a rendőrség még a látszatát is kerülni szeretné annak, hogy az eljárás pártatlan és tisztességes lefolytatását bármilyen formában befolyásolni igyekszik – hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve: a jelenlegi jogszabályok alapján a főkapitányság ugyanakkor cáfolhatja azt a The National cikkében megjelent állítást, mely szerint "a rendőrség már bocsánatot kért a történtekért, és elismerte, hogy a rendőrök hibáztak".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.