Közélet

Répássy: igazságos büntető törvénykönyv született

Répássy: igazságos büntető törvénykönyv született

2012. június 25., hétfő
Répássy: igazságos büntető törvénykönyv született

Az igazságügyi államtitkár szerint igazságos büntető törvénykönyv (Btk.) született, az ugyanis a tettarányos büntetőjogi szemléleten alapul. Répássy Róbert ezt azután nyilatkozta az MTI-nek, hogy hétfő este a parlament kormánypárti többsége elfogadta az új Btk.-t, amely a több mint harminc éve hatályos kódexet váltja majd 2013. július 1-jén.

A törvénykönyv elsősorban a bűnt bünteti, és csak másodsorban van figyelemmel az elkövető személyi körülményeire - mondta az államtitkár, hangsúlyozva, hogy a tettarányos szemlélet áll közelebb a társadalom igazságérzetéhez is. Az új Btk. szigorúbban bünteti a bűnismétlőket és az erőszakos bűncselekmények elkövetőit, fokozottabban védi a gyermekeket, az időseket és a fogyatékkal élőket, továbbá bezárja a kiskapukat a közélet tisztasága elleni cselekmények elkövetői előtt - sorolta a példákat.

Répássy Róbert

felhívta a figyelmet arra, hogy a kódex alapján a jövőben szélesebb lesz a jogos védelem lehetősége. Így jogosnak számít az önvédelem akkor, ha valakit éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan támadnak meg, hasonlóan, ha valakinek a lakásába éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan törnek be, illetve ha udvarára fegyveresen hatolnak be. Emlékeztetett: az új büntető törvénykönyv a negyedik a sorban az 1878-as Csemegi-kódex, az 1961-es és az 1978-as törvénykönyv után. Az új Btk. jelentősége csak az új polgári törvénykönyvéhez (Ptk.) mérhető, hiszen az alaptörvény mellett e két kódex határozza meg a jogrendszer alapját - mutatott rá az államtitkár, megjegyezve, hogy várhatóan ősszel az új Ptk. is az Országgyűlés elé kerül. Hozzátette, a kormányzat ősztől megvizsgálja, melyek azok a törvények, amelyeket összhangba kell hozni az új Btk.-val. Ezek között biztosan át kell vizsgálni a büntetőeljárási szabályokat, hozzáigazítva azokat az új büntetőkódexhez - közölte Répássy Róbert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.