Közélet

Rendőri túlkapás miatt marasztalták el Magyarországot

Rendőri túlkapás miatt marasztalták el Magyarországot

2012. június 26., kedd
Rendőri túlkapás miatt marasztalták el Magyarországot

Rendőrségi túlkapás miatt elmarasztalta Magyarországot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB). Az ítéletet kedden hozta nyilvánosságra a testület - tudatta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az MTI-vel.

A közlemény szerint a nyilvánosságra hozott ítélete értelmében a magyar állam megsértette a megalázó bánásmód tilalmát egy két évvel ezelőtti tiszalúci rendőri intézkedés során. A TASZ közlése szerint a rendőrök 2010. szeptember 4-én este 9 óra körül a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, egy családi ház kertjében tartott keresztelő ünnepségen csendháborításra hivatkozva felszólították az ünneplő roma családot, hogy halkítsák le a zenét. Ez meg is történt, de fél óra múlva a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, és gumibottal, könnygázzal oszlatta szét az ünnepséget, annak ellenére, hogy az ünneplők nem álltak ellen a rendőri intézkedésnek, csupán kétségbe vonták annak jogosságát - írták a közleményben. Hozzátették: az egyik nőt "több rendőr métereken át húzta a földön a kapucnijánál fogva, aminek során a hátán sérüléseket szenvedett, és a mellei mindenki előtt láthatóvá váltak. Utána megmotozták, közben pedig nekilökték a rendőrautónak is". A közlemény szerint az ügyben a sértettek feljelentést tettek a rendőrök ellen hivatali eljárásban elkövetett bántalmazás miatt, de a feljelentésüket elutasították, majd a TASZ újabb feljelentése alapján indult nyomozást minden fokon megszüntették. A szervezet tájékoztatása szerint közben a sértettek ellen is indult büntetőeljárás hatóság eljárása megzavarásának bűntette miatt, ez "viszont olyannyira gördülékenyen halad", hogy 2012 márciusában már elsőfokú ítélet született; az ügyben a vádat ugyanaz az ügyész képviseli, aki a rendőrök elleni ügyben a nyomozást megszüntette. A TASZ tájékoztatása szerint "a bíróság ítéletében kimondta, hogy a rendőrök brutális fellépése az Európai Emberi Jogi Egyezménnyel ellentétes volt, továbbá megállapította, hogy az ügy nyomozása sem felelt meg az egyezmény és a bíróság joggyakorlatában lefektetett elvárásoknak". Az EJEB ítéletéből kiderül, hogy a bíróság 5 ezer euró nem anyagi kártérítést ítélt meg a sértett javára, valamint a perköltségek megtérítését. A nemzetközi emberi jogi egyezmény szóban forgó cikkelye kimondja a kínzás, embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmát. Az ítélet szerint a bíróság helyet adott annak a panasznak, amely szerint az aránytalan, brutális rendőri intézkedés és annak nem megfelelő kivizsgálása megsértette a cikkelyben lefektetett tilalmat. Azt a panaszt ugyanakkor a bíróság nem találta bizonyítottnak, hogy a rendőri fellépés és az azt követő nyomozás során romaellenes megkülönböztetést is elkövettek volna. Az ügyben az MTI megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot, amely későbbre ígért tájékoztatást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.