Kultúra

Podmaniczky Szilárd: Négy-ötévente kiégünk, mint a focisták

Podmaniczky Szilárd: Négy-ötévente kiégünk, mint a focisták

2012. június 14., csütörtök
Podmaniczky Szilárd: Négy-ötévente kiégünk, mint a focisták

A könyvheti sátrak között megtalálhattuk a Podmaniczky Művészeti Alapítvány standját is. A Szegeden is jól ismert Podmanicky Szilárd író, költő, újságíróval a könyvheti újdonságok mellett terveiről is beszélgettünk.

„Viszonylag kicsi kiadó lévén limitált mennyiségű könyvet jelentetünk meg” – tudtuk meg az írótól. A könyvhétre elhoztak egy finn groteszk antológiát, mely a Tavalyi vaj címet viseli. A szegediek számára érdekes lehet

Bán Teréz

Egy asszony másik élete című regénye. A szerző ugyanis a Tisza-parti városban született, és könyvében életrajzi történetet mond el. Kétéves korában innen gyalogolt fel Pestre szüleivel. Nagyon kalandos életén keresztül az ötvenes-hatvanas évek színházi világába is elkalauzolja az olvasót, együtt játszott gyerekszínészként például

Latabárral

is – rengeteg ilyen és hasonló érdekesség olvasható a

Podmaniczky

által szerkesztett kötetben. „Őszintén szólva ilyennel még nem találkoztam, döbbenetes azt látni, hogy miként próbálkozik egy ember, mi mindenben bízik, mi az élete motorja. Feladásban, törekvésben, az új élet kezdésében magára ismer kicsit az olvasó, és talán segítséget, bátorítást, erőt is ad ez a könyv” – összegzett Podmaniczky. Az író tavaly megjelent könyvét, a Kisgyerekek emlékiratait hozta a könyvünnepre, emellett pedig

Havas Henrik

a Libri Kiadó gondozásában megjelent Könyörtelenek – életre ítélt gyilkosok című könyve is ott állt a standon, június 8-án könyvbemutatót is tartottak a szerzővel. „Más kiadókkal is kapcsolatban állunk, úgy gondoltuk, jó, ha nemcsak saját köteteinket áruljuk a könyvhéten, így a Libri és a Kalligram néhány kötetét is megtalálhatják itt az olvasók” – magyarázta Podmaniczky. Havas Henrikkel való ismeretsége egyébként egy Magyar Narancs-beli sorozata kapcsán alakult ki.

A kulturális világ – szerintünk…

„Az alapítvány azzal a szándékkal jött létre, hogy a maga eszközeivel átláthatóbbá, rendszerezhetőbbé tegye a kulturális piac erre igényt tartó részét” – olvasható az alapítvány honlapján. „A kulturális piac a gazdasági válságban kicsit visszavonul, ezt a saját életemen keresztül is érzem. Persze vannak merészebb próbálkozások. A sokféleség – kiadók, szerzők – alapvetően jó, igaz, nehezebb átlátni, tájékozódni, ezért felértékelődnek a médiumokban való szereplések lehetőségei. Ugyanakkor ha valakinek van lehetősége arra, hogy kultúrafogyasztással töltse a szabadidejét, akkor egy idő után eligazodik benne” – véli az író. Az alapítványhoz kapcsolódik a Librarius.hu honlap, amiről Podmanicky Szilárd elmondta, most már elég jó a látogatottsága is, ezen keresztül próbálnak értékorientálást nyújtani, a „kulturális világ szerintünk” mottóval, amibe beletartoznak külföldi kulturális események is.

A regény, ha online

Az alapítvány honlapján több regény is született már:

Hartay Csabáé, Király Kingáé,

illetve

Darabos Enikő

babablogja, melyen az írónő érdekes perspektívából láttatja anyai szerepét. „Lehet, hogy nem is mi fogjuk kiadni, hanem más kiadók felé viszik el őket, de mindenesetre ez, hogy nyilvánosan megszülethet a honlapon egy könyv, igen inspiratív tud lenni, mert gyakorlatilag minden egyes rész megjelenése után visszajelzést kaphatnak az olvasótól. Egészen más ez az internetes regényírás, mintha otthon dolgozik az ember” – összegzett Podmaniczky.

Váltásokkal

Az író szegedi évei alatt a helyi napilapnál is dolgozott, pályáról szólva úgy fogalmazott, híve annak, hogy időnként megváltoztassa az ember az életét. „Úgy van ez, mint a focistáknál, négy-öt év alatt kiégnek egy csapatban, el kell menni máshova, hogy jöjjenek másfajta motivációk. Én is így voltam ezzel. Próbálom megtapasztalni a könyvértékesítésen keresztül, hogy milyen az írónak, hogy látja az olvasókat, mit vesznek kézbe, milyen reakcióik vannak. Eközben a háttérben csinálom az ÉS-be a 20. század történetét – nagy, nyolcszáz oldalas műnek tervezem. Valószínűleg nyáron fogok hozzá egy Klíma című regény megírásához, amellett az Úri muriból készítünk forgatókönyvet, aminek már a sokadik változatánál tartok – elég színes a paletta” – nyilatkozta a szerző. Azt is megtudtuk, őszre valószínűleg

René Magritte

munkáiból egy színdarabot is összeállít az RS9 Színházzal. „Erre szokták mondani, hogy elaprózza magát az ember, de valószínűleg én olyan alkat vagyok, hogy kell ez a fajta sokféleség a munkámban” – így Podmaniczky.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.