Kultúra

Húsz év történelmi táncokkal - a Kisszínházban ünnepelt a Pavane

Húsz év történelmi táncokkal - a Kisszínházban ünnepelt a Pavane

2012. június 11., hétfő
Húsz év történelmi táncokkal - a Kisszínházban ünnepelt a Pavane

Színvonalas műsorral ünnepelte fennállásának húszéves jubileumát a Pavane Történelmi Táncegyüttes. A Kisszínházban, telt ház előtt megrendezett szombat esti eseményre visszavárták mindazokat, akik a két évtized alatt az együttes tagjai voltak, valamint kötődtek és kötődnek a csapathoz.

A táncok nyelvén elmesélt időutazásra hívta a nézősereget az együttes gazdag repertoárját felvonultató műsorában. Először a zászlóforgatók fantasztikus ügyessége bűvölte el a nagyérdeműt, majd egy képzeletbeli reneszánsz mulatságon találtuk magunkat, melyben az - együttes reneszánsz táncanyagához zenét szolgáltató - kecskeméti Renaissance Consort együttes működött közre. A korabeli körtánctól a táncegyüttesnek nevet adó lépőtáncon, a pavane-on át a lőcsei gyűjtemény táncaiig ropták a lelkes fiatalok a régmúlt századok lépéseit. Barokk zene és menüett következett, majd a kuruc táncokból mutattak ízelítőt. Ezután egy 19. századi bálteremben találtuk magunkat: polonézt, polkát, francia négyest és keringőt is előadtak a táncosok. Közben egy kis toborzót is láthatott közönség, színes katona-koreográfiával. Majd a 19. század maradt, de hazai vizekre eveztünk: nemzeti négyes, magyar tapsostánc, körmagyar, mazurka, csárdás, Brahms V. magyar tánca, végül pedig a minden korabeli bált záró palotás. A műsor közben egy tánc erejéig az együttes tagjai egy saját koreográfiával kedveskedtek mesterüknek,

Lázár Györgynek

, az együttes vezetőjének. Az est egyik csúcspontjaként egy nagy, közös palotást is láthatott a közönség, melyben az együttes minden jelenlegi és - jelen levő - korábbi tagja táncolt, ki táncruhában, ki civilben.

Az együttes történetéről bővebben ITT olvashatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.