Közélet

Oktatási tárgyú javaslatokat tárgyal ma az országgyűlés

Oktatási tárgyú javaslatokat tárgyal ma az országgyűlés

2012. június 26., kedd
Oktatási tárgyú javaslatokat tárgyal ma az országgyűlés

Az Országgyűlés mai ülésén folytatja a jegybanktörvény módosításáról szóló kormányzati javaslat tárgyalását, emellett a képviselők az elektronikus hírközlést érintő jogszabályok megváltoztatásáról és három oktatási tárgyú előterjesztésről is vitatkozhatnak.

A parlament reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját, majd határoz a jegybanktörvény módosításának részletes vitára bocsátásáról, amelyet már ma megtarthat a Ház. A kormány javaslatának elfogadása a feltétele annak, hogy Magyarország hiteltárgyalásokat kezdhessen a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval. A kabinet új előterjesztése alapján változnak a jegybankelnök és a monetáris tanács tagjainak felmentésére vonatkozó szabályok, a tanácsnak nem kell megküldenie napirendjét a kormánynak, a kabinet képviselője pedig nem vehet részt a testület ülésein. A javaslatról a Magyar Nemzeti Bank azt közölte: a kormány elfogadta a nemzetközi intézmények minden olyan javaslatát, amelyek törvénybe iktatását a hiteltárgyalások megkezdésének feltételéül szabták. Ezt követően a személyi jövedelemadóról szóló törvény, és a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény módosításáról kezdődik vita.

Matolcsy György

nemzetgazdasági miniszter indítványában azt kezdeményezi, hogy a 2006 előtt született gyermekek javára nyitható legyen egy Start-számla, legalább 25 ezer forint befizetésével, az érintett gyermekek azonban nem kapnák meg a költségvetési törvényben életkezdési támogatásként meghatározott összeget. Terítékre kerül a kormány törvényjavaslata a Magyar Állatorvosi Kamaráról, valamint az állatorvosi szolgáltató tevékenység végzéséről. Ez alapján az állatorvosi kamara továbbra is két szintre épülne, országos szervezetre és területi szervezetekre, a kabinet előterjesztése azonban lehetőséget adna a kamara szervezeti megújítására. Az ülésnap további részében az elektronikus hírközlést érintő egyes törvények módosításáról, majd oktatási témájú kérdésekről - a tankönyvpiacot, valamint a köznevelési és felsőoktatási törvényt érintő változtatásokról - tárgyalhatnak a képviselők. Az utolsó napirendi pontokban az egyes szociális tárgyú törvénymódosítások, valamint az igazságügyi és közigazgatási tárgyú törvények változtatására irányuló előterjesztések részletes vitáira kerül sor. Az Országgyűlés szerdától a jövő évi költségvetés vitájába kezd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.