Közélet

Nyáron kell számítani a legtöbb villámcsapásra

Nyáron kell számítani a legtöbb villámcsapásra

2012. június 17., vasárnap
Nyáron kell számítani a legtöbb villámcsapásra

Magyarországon elsősorban május közepétől augusztus végéig kell számítani villámlással járó viharokra, ebben az időszakban fontos ügyelni a villámcsapás által okozott károk és sérülések megelőzésére - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Hajdu Márton

közleménye szerint Magyarországon évente 20-40 embert ér villámcsapás, s ezek többsége nyílt területen következik be. A helyettes szóvivő arra hívta fel a figyelmet: a villámok a legkisebb ellenállású utat követik, így az élő szervezetek alacsony villamos ellenállásuk miatt potenciális veszélynek vannak kitéve. Egy kisebb villámcsapás által okozott áramütés is azonnali szívleálláshoz, halálhoz vezethet. Az OKF azt tanácsolja: villámláskor senki se maradjon nyílt területen, ehelyett autóba vagy épületbe húzódjanak be vihar idején. Ha ez nem megoldható, akkor se tartózkodjon senki vízben, nagyobb fémszerkezetek, illetve magányos vagy erdőszéli fa közelében. 2010-ben tizenegy, tavaly hat tűzesetet okozott villámcsapás, és mindegyik tűz nyáron, június-augusztusban keletkezett. Ebben az évben májusig két, villámcsapással összefüggésbe hozható tűz keletkezett. Az OKF a villámhárító, illetve a szakszerűen kiépített túlfeszültség-védelmi rendszer fontosságára figyelmeztetett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.