Bulvár

Nem kell minden évben új

Nem kell minden évben új

2012. június 14., csütörtök
Nem kell minden évben új

A kánikula beköszöntével ideje eltenni a szekrény mélyére a téli cipőket, csizmákat. Vannak, akik minden szezonban új topánkával lepik meg magukat. Egyesek a divatot akarják követni, mások változatosságra vágynak, s akadnak olyanok is, akiknek a szakszerűtlen tárolás és tisztítás miatt kell megválni a tönkrement cipőktől. Nem szükséges azonban minden évben új lábbelire költenie, ha megfogadja a következő tanácsokat. A legfontosabb szabály: minden anyagot másként kell ápolni.

Bőr

A cipőket kenjük be nyeregszappannal, majd langyos vízzel és szivaccsal töröljük le! Az erős szappan minden szennyeződést kíméletesen távolít el. A száraz lábbelit ezután cipőkrémmel pucoljuk ki úgy, hogy csillogjon. Vigyázzunk azonban, hogy ne használjunk túl sok pasztát, mert az elveheti az anyag fényét. A bőrből készült cipőfűzőt befűzés előtt csiszolópapírral dörzsöljük át, így tartósabb lesz.

Lakk

Csillogó marad a lakkcipő, ha tejjel átitatott ronggyal dörzsöljük át. Hagyjuk hatni néhány percig, végül töröljük szárazra. Tovább marad szép a lábbeli, ha télen meleg helyen tároljuk. Lényeges, hogy ezt a fajtát nem szabad hagyományos cipőkrémmel kezelni, mert elveszíti a fényét. Kenjük be inkább kevés vazelinnel, majd tiszta ronggyal polírozzuk.

Textil

Minden használat előtt fújjuk be textilkeményítővel, így jobban taszítja a port. A tornacipőt legkönnyebben szőnyegtisztító samponnal pucolhatjuk át: egy régi fogkefével dörzsöljük addig a foltot, míg a szer habos nem lesz. Száradás után alaposan keféljük le, de akár mosógépben is kimoshatjuk a lábbelit (ne túl magas hőfokon, nehogy a ragasztás elengedje). Kevésbé rongálódik a textil, ha mosás előtt egy régi párnahuzatba helyezzük. A tisztítást követően legjobb, ha a falnak támasztva szárítjuk a cipőt. A talpbetétet mosás előtt mindenképpen távolítsuk el.

Velúr

Az egyik legkényesebb anyagnak számít. Használat előtt mindenképpen fújjuk be impregnálóval, ez ugyanis védi a portól, a nedvességtől és a vízfoltoktól. Az üzletekben kapható úgynevezett színfrissítő spray, amely ismét ragyogóvá varázsolja a cipőt. Fontos, hogy legalább 30 centiméterről fújjuk rá, így nem foltosodik. A legkisebb szennyeződéseket tiszta radírral is ledörzsölhetjük. A velúr lábbelit soha ne szárítsuk radiátor vagy fűtőtest mellett, mert az megkeményítheti az anyagot. A napi port és szennyeződést esténként kemény kefével távolítsuk el.

Gumi

A foltokat, a szennyeződést – akár vízzel, akár radírral – könnyen eltávolíthatjuk. Fontos, hogy a gumipapucsokat, lábbeliket sötét helyen tároljuk, közvetlen napfény hatására ugyanis anyaguk megkeményedhet és töredezhet. Strapabíróbbak lesznek, ha közvetlenül a használat után letisztítjuk, majd glicerinnel kenjük be őket. A gumi hátránya: nemcsak a vizet, de a levegőt sem engedi át. A kellemetlen szakokat megszüntethetjük, ha kevés hintőport szórunk a lábbelibe, majd pár óra elteltével kiöntjük belőle.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.