Közélet

Művészeti centrummá alakítanák át a Belvárosi mozit (FRISSÍTVE)

Művészeti centrummá alakítanák át a Belvárosi mozit (FRISSÍTVE)

2012. június 13., szerda
Művészeti centrummá alakítanák át a Belvárosi mozit (FRISSÍTVE)

Egy szegedi cég elismert művészeti és rendezvényszervező tapasztalatokkal bíró szakemberek bevonásával készített egy koncepciót, mely a filmvetítések melletti többletfunkciókkal lehelne életet a patinás moziba. Sódar István nem tervezi a mozi üzemeltetésbe adását.

A szegedi Upmark Kft. nemrégiben olyan, kortárs megfogalmazású, neves szakembereket felvonultató, s egyben a pénzügyi stabilitást és a felújítást is garantáló koncepcióval kereste föl a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-t (valamint a százszázalékos tulajdonos önkormányzatot és annak illetékes bizottságát), mely előremutató javaslatokat fogalmaz meg a nehéz helyzetben lévő Belvárosi mozi életben tartását, fejlesztését, üzemeltetését illetően. Több sikeres hazai kísérletre hivatkozva javasolják, hogy a patinás ház ne csak filmvetítéseknek adjon otthont, hanem működjön valódi művészeti centrumként. Olyan megoldási alternatívát javasolnak, melynek révén nagymértékű megtakarítás jelentkezik a város oldalán, ezzel együtt üzembiztos, kortárs és a város kulturális szövetébe illeszkedő kulturális és zenei centrum születik Szeged turisztikai kínálatát erősítendő. Az Upmark Kft. vonatkozó, szerdai sajtóközleményét alább olvashatják.

Tervezet a Belvárosi mozi új tartalommal való megtöltése kapcsán

„Napjainkban több mozi megszűnéséről és bezárásáról olvashatunk nap mint nap. Életben tartásukra, illetve megmentésük kapcsán legtöbbször új funkciókkal töltötték meg ezeket az épületeteket. Egyes példáknál akár olyan áron is, hogy teljesen más tartalom költözött a régi helyére: jobb esetben színház, koncertterem vagy a kettő ötvözete, művészeti centrum. Indíttatásunk alapját ezen tények adták. A Belvárosi mozit érintő elképzelésünk, hangsúlyozottan elképzelésünk, tervezetünk csupán egy opció. Egy lehetőség arra nézve, hogy a Belvárosi mozi épülete miként éledhet újjá, telhet meg új, az eddigieket kiegészítő tartalmakkal. Látva azt, hogy sok mozi épületet ilyen jellegű megoldások mentettek meg a bezárástól vagy a már bezárt épületeket ilyen elgondolásokkal élesztettek újjá, készítettük el tervezetünket. Több ilyen jellegű hely üzemeltetőjét és munkásságát ismerve, véleményüket kikérve alakítottuk ki elképzelésünket, melyet egyeztettünk elismert művészeti és rendezvényszervező tapasztalatokkal bíró, Szeged városát jól ismerő szaktekintélyekkel. Ezen információk birtokában kerestük fel az Ifjúsági Ház vezetőjét, és a vele és kollégáival folytatott véleményünk szerint pozitív hangvételű megbeszélésen ismertettük elképzelésünket, amit követően bemutatták a házat (Belvárosi mozi), és megválaszolták az általunk az üzemeltetéssel kapcsolatban feltett kérdéseket. A beszélgetések végeredményeként kialakított koncepciótervezetünket pedig eljuttattuk SZ.M.J.V. Kulturális, Egyházügyi, Közművelődési és Idegenforgalmi Bizottsága számára azzal a céllal, hogy amennyiben támogathatónak vélik, úgy akár az általunk javasolt, akár egy átdolgozott formában továbbítsák a megfelelő fórumhoz. Úgy gondoltuk, hogy a bizottság jog- és hatásköre az, hogy tárgyalja és minősítse az elkészült anyagot, ezért fordultunk hozzájuk, bízva abban, hogy amennyiben támogatásra érdemesnek ítélik, úgy az önkormányzat eljárási rendje szerint továbbítják azt, az önkormányzat és a városlakók érdekeit szem előtt tartva.

Csatolt mellékletünk

annak igazolására szolgál, hogy számos ilyen hely működik országszerte. Az elindulás ezek helyek esetén is úgy történt, hogy született egy csapat, amely ezt a kezdeményezést felvállalta. A mi szándékunk is ez. Meggyőződésünk éppen ezért továbbra is az, hogy a Belvárosi mozinak, hasonlóan a mellékletben szereplő helyszínekhez filmvetítései mellett, művészeti centrumként kellene üzemelnie. Véleményünk szerint az általunk készített tervezet jelenlegi állapotában alkalmas arra, hogy bármely pontján alakítható, az önkormányzat és a Szegeden élők megelégedésére szolgáló legyen. Elképzelésünk segítő szándékú, konszenzuskereső” – így a közlemény.

Sódar: Fontos feladatot lát el a mozi

Szörényi Judit

, az Upmark Kft. ügyvezetője megkeresésünkre úgy nyilatkozott: egy fiataloknak és idősebbeknek egyaránt kulturális szórakozási lehetőséget biztosító létesítményt képzeltek el. A tárgyalásban részt vevő feleket egyelőre nem kívánta nevesíteni, azt azonban elárulta: az értékes ingatlan az új koncepcióval várhatóan nagyobb bevételt termelhet majd. Az ügyben részleteket későbbre ígért.

Sódar István

, a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint a mozi fontos kulturális feladatot lát el, így nem kívánja átadni. "Nem tervezem a mozi üzemeltetésbe adását, ezt nem is tehetném a tulajdonos önkormányzat jóváhagyása nélkül. A mozi fontos feladatot lát el, a vidék legnagyobb art mozija, és az ott dolgozó szakmai csapat remekül végzi munkáját" - nyilatkozta az ügyvezető portálunknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.