Bulvár

Magyarázó kiadvány a Munka törvénykönyvéről

Magyarázó kiadvány a Munka törvénykönyvéről

2012. június 14., csütörtök
Magyarázó kiadvány a Munka törvénykönyvéről

Magyarázó kiadványt jelentetett meg a Liga Szakszervezetek a július elsején hatályba lépő új Munka törvénykönyvéről (Mt.).

A kiadványt a Liga jogi szakértője,

Schnider Marianna

állította össze. A szakszervezeti tömörülés szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy a mintegy 300 bekezdést alig több, mint 100 oldalon magyarázzák el, hogy mindenki felkészülhessen belőle. Hozzáfűzik ugyanakkor, hogy az Országgyűlés jövő héten fogadja el az átmeneti és módosító javaslatokat a törvényhez kapcsolódóan, amelyeket ők is figyelemmel kísérnek, és azokat megszavazásuk után átvezetik a most közzétett kiadványon. A Liga szerint az új Munka törvénykönyve koncepcionálisan megváltoztatja a szabályozási szemléletet: számos garanciális (az 1992-es Munka törvénykönyvében eltérést nem engedő rendelkezésben megfogalmazott) elem elveszíti garanciális jellegét, azoktól kollektív szerződésben vagy a felek megállapodásában el lehet térni a munkavállalók hátrányára is, míg a régi szabályok csak a munkavállalók javára való eltérést engedik. A szakszervezeti jogok szűkítésének következményeként pedig annak lehetősége is szűkül, hogy a szakszervezetek kollektív szerződésben a munkavállalók javára előnyös feltételeket harcoljanak ki - véli az érdekképviselet. Hozzáfűzik, hogy több olyan kérdés is van, amelyet jelenleg elsősorban kollektív szerződésben kell szabályozni, a későbbiekben viszont a munkáltató egyoldalú döntésével meghatározhatók. A munkavállalók érdekképviseleti lehetőségeit szűkíti az üzemi megállapodás, mint munkaviszonyra vonatkozó szabály fogalmának bevezetése is. A Liga szerint az új szabályozás lényege a rugalmasság, "amely mellett a szociális biztonság hazai és európai vívmányai sajnálatos módon háttérbe szorultak".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.