Egyetem

Közel húsz friss Bolyai-ösztöndíjas Szegeden

Közel húsz friss Bolyai-ösztöndíjas Szegeden

2012. június 29., péntek
Közel húsz friss Bolyai-ösztöndíjas Szegeden

18 szegedi kutatót találunk az idei Bolyai-ösztöndíjasok listáján. Az összesen 186 győztes fiatal magyar kutató közül 14-en dolgoznak a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), 4-en pedig az MTA Biológiai Kutatóközpontban.

Az eredményhirdetésre a június 27-i Bolyai-napon került sor a Magyar Tudományos Akadémián. Az eseményen az ösztöndíjas kutatásaikat most záró 157 kutató közül a 15 legjobb eredményeket felmutató tudós vehetett át Bolyai-emlékérmet, majd közülük is szakterületenként – élet-, élettelen- és társadalomtudomány –a legkiválóbbak tarthattak előadást, a háromból két előadó a szegedi egyetem munkatársa:

Marót Miklós

matematikus és

Hegyi Péter

kutatóorvos. A plakettel kiemelt ösztöndíjasok mellett 63 kiváló Bolyai-kutató vehetett át emléklapot. A Bolyai-ösztöndíj a 45 év alatti tudósokat ösztönzi egy, két vagy három éven át tudományos munka megírására, vagy azzal egyenértékű kutatási témában létrehozott alkotás elkészítésére, valamint további tudományos minősítés, illetve cím elnyerésére való felkészülés elősegítésére, műszaki alkotás létrehozására. A támogatás mértéke most havi bruttó 124 500 forint.

Idén 623 érvényes pályázatot nyújtottak be, ebből került ki a 186 nyertes kutató (az SZTE-n 52-ből 14 győztes). Az egyetemek között egyébként a friss Bolyai-ösztöndíjasokat számát tekintve harmadik az SZTE, legtöbb támogatottja az ELTÉ-nek (27), majd a BME-nek (16) van. A sikeres pályázók közül 73-an a társadalomtudományok, 58-an az élettudományok, 55-en pedig a matematikai és természettudományok területéről részesülnek a támogatásban. A legtöbb ösztöndíjas a tavalyi évhez hasonlóan az idén is a felsőoktatási intézmények munkatársai közül került ki. Tavalyhoz képest némileg nőtt a pályázatot benyújtók, és öt fővel csökkent a nyertesek száma, 2011-ben 586-an nyújtottak be érvényes pályázatot, és 191-en kapták meg a támogatást. A Bolyai-ciklust plakettel záró Hegyi Péter elmondta, az akadémiának szépen felépített „iskolarendszere” van a tudós generációk kinevelésére, ami alapján a PhD-t szerzett fiatalokat támogatja, mindazon kutatókat, akik nemzetközi színvonalú munkát végeznek. Ehhez az „iskolához” tartozik az OTKA posztdoktori pályázat is, mely egyszer, míg a Bolyai-ösztöndíj kétszer nyerhető el, utóbbinál a második ciklus végére körülbelül el lehet érni az MTA doktori fokozatot. Az orvoskutató egyébként már a második Bolyai-ösztöndíjciklusát zárta le, tavalyi évben védte meg MTA doktori fokozatát, idén szeptember 1-jétől pedig egyetemi tanári kinevezést kapott. Az ösztöndíjról azt is megtudtuk, az jobb körülményeket teremt a támogatottak számára, ezzel a külföldre való elvándorlás ellen is hat. Hegyi Péter hozzátette, számára megbecsülést, nyugodt körülményeket, biztonságérzést, elhivatottságot és óriási lendületet jelentett.

A szegedi Bolyai-ösztöndíjasok:

Fajka-Boja RobertaBiológiai tudományokMTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont
Tömböly CsabaKémiai tudományMTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont
Veszelka SzilviaBiológiai tudományokMTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont
Wilhelm Imola MáriaBiológiai tudományokMTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont
Bajmócy ZoltánKözgazdaságtudománySzegedi Tudományegyetem
Bató Szilvia MariannaÁllam- és jogtudománySzegedi Tudományegyetem
Csifcsák GáborPszichológiaSzegedi Tudományegyetem
Domoki FerencOrvosi tudományokSzegedi Tudományegyetem
Farkas AttilaOrvosi tudományokSzegedi Tudományegyetem
Görbe AnikóOrvosi tudományokSzegedi Tudományegyetem
Hegyi Ádám AlexIrodalomtudománySzegedi Tudományegyetem
Kasza PéterIrodalomtudománySzegedi Tudományegyetem
Mándity IstvánKémiai tudománySzegedi Tudományegyetem
Molnár ÉvaPedagógiaSzegedi Tudományegyetem
Párdutz ÁrpádOrvosi tudományokSzegedi Tudományegyetem
Sántha PéterOrvosi tudományokSzegedi Tudományegyetem
Szilassi PéterFöldrajzSzegedi Tudományegyetem
Tóth IvánÓkortudománySzegedi Tudományegyetem

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.