Kultúra

111 kötettel hódította meg a trónt az idei könyvkirálynő + FOTÓK

111 kötettel hódította meg a trónt az idei könyvkirálynő + FOTÓK

2012. június 8., péntek
111 kötettel hódította meg a trónt az idei könyvkirálynő + FOTÓK

Simon Zsófia, a Jerney János Általános Iskola ötödik osztályos tanulója kapta meg idén a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára olvasásnépszerűsítő versenyének könyvkirály címét. A "könyvfaló" megmérettetést idén immár hatodik alkalommal rendezték meg az Ünnepi Könyvhét keretében.

“A Könyves Birodalom tagjaként vállalom, hogy ezután is mindent megteszek azért, hogy a birodalmat minél jobban megismerjem. Tartományaink látogatását másoknak is ajánlom” – évről évre elhangzik a városháza dísztermében a Gutenberg-udvartartás főméltóságainak esküje. A koronát idén is

Palánkainé Sebők Zsuzsanna

, a Somogyi-könyvtár igazgatója tette fel a könyvkirály fejére.

"Könyv-címek"

Főkönyvhercegnőként köszöntötték

Szabados Lilit

(SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola, 7. osztályos), aki 97 elolvasott kötetével nem sokkal maradt el az uralkodó mögött. 63,5 könyvvel

Györffy Orsolya

(Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, 8. osztály), 63 kötettel pedig

Riesing Hanna

(Tisza-parti Általános Iskola, 4. osztály) szintén főkönyvhercegnőként léphetett be a könyvkirálynő udvartartásába. A szokott módon kiosztották a könyvhercegi címeket is:

Paczuk Milán

(Tisza-parti Általános Iskola, 3. osztály, 51 könyv),

Kovács Klára Terézia

(Tabán Általános Iskola, 3. osztály, 40 könyv),

Kredics Levente

(Tisza-parti Általános Iskola, 2. osztály! 31 könyv),

Lippai Dorka

(Madách Imre Általános Iskola, 6. osztály, 25 könyv),

Berényi Emma

(Tabán Általános Iskola, 2. osztály! 23 könyv) és

Márki-Zay Anna

(Madách Imre Általános Iskola, 6. osztály, 22 könyv) részesült az elismerésben. A főméltóságok mellett még közel 30 diákot választottak a Könyves Birodalom tagjává. A három, négy, illetve öt éve hű olvasókat bronz-, ezüst- és aranylovaggá ütötte az új könyvkirály (aki egyébként maga is kiérdemelte a bronzlovagi fokozatot). Olyan diákot is köszönthettek, aki a Könyvkirály fennállása óta részt vesz az "olvasásmaratonban".

Erős mezőnyben

Idén két nagyobb "csoport" volt megfigyelhető a Könyvkirályon részt vevő több mint nevező között: a hatodik, hetedik, nyolcadik osztályosok mellett nagyon sok másodikos gyerek is ringbe szállt a koronáért - két könyvherceg is kikerült ebből az évfolyamból. A hat év alatt most olvastak a legtöbbet a résztvevők, erős volt a mezőny - tájékoztatott Kulcsár Marianna gyermekkönyvtáros, a Somogyi-könyvtár osztályvezető-helyettese. Néhány példa az idei slágerkönyvekből: Békés Pál Bölcs Hiánypótló, Berg Judit Rumini, Mark Twain Tom Sawyer kalandjai, Benedek Elek Gyöngyvirág Palkó, Mikó Csaba Tükörváros, vagy Nyulász Péter Helka című kötete egyaránt népszerű volt. Az olvasásnépszerűsítő verseny szabad kezet ad a fiatal olvasóknak: a gyerekek kedvük szerint válogathatnak a bibliotéka által összeállított listából, melyben a koronák számával jelzik az egyes könyvek nehézségét. Könyvhéttől könyvhétig kell minél több kötettel megismerkedniük, és rövid feladatlap kitöltésével bizonyíthatják, hogy valóban átrágták magukat a köteteken. Alsó korhatár nincs, ahogy megtanul olvasni a gyermek, már jelentkezhet, de gyakorta akad egy-egy óvodás is, akinek a szülei olvassák fel a történeteket – ők általában különdíjasként végeznek. Az idei könyvkirály valójában még többet is olvasott a 111 kötetnél, hiszen mivel korábban már a Könyves Birodalom tagjává vált, könyvajánlásokkal is élhetett, ezek viszont csak fél pontot (fél kötetet) érnek az összesítésben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.