Közélet

Két országra szóló aratóünnepség Tiszaszigeten + FOTÓK

Két országra szóló aratóünnepség Tiszaszigeten + FOTÓK

2012. június 28., csütörtök
Két országra szóló aratóünnepség Tiszaszigeten + FOTÓK

Évek óta megszervezik Szerbiában – mindig más-más ország közreműködésével – az aratókaravánt, amelyet most a két ország agrárszakembereinek közreműködésével a tiszaszigeti határátkelő mellett rendeztek meg, s a helybeliek örömmel vállalták a házigazda szerepét.

Egy kombájn előbb a szomszédban, Törökkanizsán aratott le egy táblányi búzát, majd ugyanezt megtette a határátkelő magyar oldala mellett található parcellán is. Közben a rögtönzött sátor alatt egymást követték az újságíróknak hol szerbül, hol magyarul nyilatkozó szakemberek.

Kíváncsiak egymásra

Ferenczi Ferenc

, Tiszasziget alpolgármestere és a karaván magyarországi programkoordinátora elmondta, aratásindító rendezvényéről van szó, amely e jelképes ünnepségsorozatnak a kezdete. A Vajdasági Szövetkezetek Szövetsége által szervezett program keretében átjöttek a határ túloldaláról a vajdasági mezőgazdasági termelők, érdeklődők, s mindazok, akiket érint és foglalkoztat a mezőgazdaság aktuális helyzete. Hiszen közvetlen érdekük, hogy megismerjék az uniós támogatási rendszert, ezért egyfajta fölkészülési lépcsőfok is volt ez a számukra. Az ünnepség látványosabb részeként fiákereket, lovas fogatokat, illetve kisbuszokat rendeltek ki a határra. A vendégek felszálltak, majd a tiszaszigeti faluházba szállították őket. Itt szakmai tanácskozást rendeztek, majd egy finom, ünnepi ebéd elfogyasztása után folytatódott a barátkozás. Az érdeklődők részletekbe menően tájékozódhattak a támogatási formákról, a legújabb búzafajtákról, megoszthatták egymással ismereteiket és tapasztalataikat. A Vajdasági Szövetkezeti Szövetség, amely több mint ötszáz termelő szervezet munkáját koordinálja, ma délelőtt 10 órakor megkezdte az aratást Törökkanizsánál. A rendezvényen a Tiszaszigeti Gazdakör és Tiszasziget település önkormányzatának delegációja is részt vett Ferenczi Ferenc alpolgármester vezetésével. A vajdasági szervezet képviselői és

Radislav Jovanov

elnök ma délután kettőkor lépte át a határt, hogy jelen legyenek az aratás jelképes, Csongrád megyei megkezdésekor.

Óriáskenyér a házigazdáknak

Jovanov úr megköszönte a házigazdáknak a szívélyes fogadtatást, majd külön kiemelte a tiszaszigeti alpolgármester közreműködését, aki lehetővé tette a vajdasági szövetkezetnek, hogy bemutatkozzon Magyarországon, s ezáltal Európában is. A rendezvényt óriási sajtóérdeklődés kísérte, ami csöppet sem meglepő, hiszen a két országot alig néhány kilométer választja el egymástól. Azonosak a talajviszonyok, gyakorlatilag ugyanaz az éghajlat, mégis nagy különbségek tapasztalhatóak. Érthető a kölcsönös kíváncsiság, hiszen a magyar és a szerb szakembereket, földműveseket érdekli a szomszéd eredménye, milyen ott a földművelés támogatása és megbecsülése. A vendégek nem akármilyen ajándékkal kedveskedtek: szerbiai gabonafajtából, az idei aratás lisztjéből sütött óriáskenyeret nyújtottak át az alpolgármesternek. Futó Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója portálunknak elmondta, a megyében is megkezdődött a búza aratása mintegy 70 ezer hektáron. A hivatal becslései szerint közepes, 3,5 tonnás termés várható a múlt évi 3.9 tonna helyett. Az őszi árpa aratása 16 ezer hektáron a múlt héten befejeződött. Ebben az esetben a tavalyi átlag (3,5 tonna) várható. Az árpánál nem lesz termékcsökkenés, de az őszi búzánál bizony kisebb termésátlagra számíthatunk. Az agrárszakember nem bocsátkozott találgatásokba az országos termésátlagot illetően, optimista előrejelzés szerint azonban megerősítette, hogy 3 millió tonna felett lesz. Ebben az a megnyugtató: az ország kenyérgabona-szükséglete alig több mint 1 millió tonna, tehát marad exportra is bőven. Az ország kenyere biztos, hogy a raktárakban lesz. A sokévi átlaggal szemben június hónapban 1/3 annyi csapadék esett, összesen 20 milliméter, ezért a gabona érési folyamata felgyorsult, és az aratás is hamarabb kezdődött. Sok országban aszály volt, ezért a szakemberek jó árat prognosztizálnak a búzának a nemzetközi piacon. Mit tegyen a magyar gazda, adja el az idei búzatermést, vagy a jobb ár reményében, inkább várja ki a megfelelő pillanatot?

Aki teheti, inkább kivár

A búza átvételi ára jelenleg 52-55 ezer forint/tonna között mozog, plusz kompenzációs felár. Az őszi árpánál 46-47 ezer forintról beszélnek, plusz kompenzációs felár. Az őszi árpánál szigorúan keresleti piac van. A búzánál is elképzelhető, hogy az lesz. Magyarán, érdemes lesz kivárni annak, aki teheti. „Nem szeretnék senkinek sem jó tanácsot adni, mert később engem fognak szidni. Akinek az anyagiak engedélyezik, az általában kicsit ki szokott várni, aki viszont banki hitelekből gazdálkodik, annak valószínűleg nincs ideje, ő biztos értékesíteni fogja portékáját ezen az áron” – vélekedik a szakember. A beszélgetés során megtudtuk, a Vajdaság területén soha ilyen kevés területen nem termeltek búzát, mint az idén. Csongrád megyében a múlt évben 55 ezer hektáron, ebben az évben pedig 70 ezer hektáron. Tizenötezer hektár a növekmény, ami egyrészt annak is köszönhető, hogy az ősszel elvetett kicsivel több, mint 12 ezer hektárnyi, őszi káposztarepcéből 8 ezer hektár megsemmisült, ennek egy részét búzával, más részét tavasszal napraforgóval, kukoricával vetették be. Csongrád megyében ennek köszönhetően növekedett a vetésterület.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.