Közélet

Keddtől vizet osztanak a nagyobb vasútállomásokon

Keddtől vizet osztanak a nagyobb vasútállomásokon

2012. június 18., hétfő
Keddtől vizet osztanak a nagyobb vasútállomásokon

Vizet osztanak a rendkívüli meleg miatt a nagyobb vasútállomásokon az utasoknak kedd délelőttől, a szakemberek folyamatosan ellenőrzik a sínek hőmérsékletét, és ha valahol eléri a kritikus szintet, fokozott pályafelügyeletet vezetnek be - közölte a a MÁV Zrt. hétfőn az MTI-vel.

A vasúttársaság közleménye szerint a rendkívüli meleg miatt a budapesti pályaudvarokon és nyolc nagyobb vidéki állomáson vizet osztanak az utasoknak. Először Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron lehet majd átvenni a vizet, majd fokozatosan bekapcsolódik a miskolci, a szegedi, a szombathelyi, a debreceni, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai és a nyíregyházi állomás. Valamennyi helyszínen a legforróbb órákban, a rendelkezésre álló készlet erejéig lehet hozzájutni a vízhez - írta a MÁV, de ezzel együtt utasaiktól azt kéri, hogy mindenképpen elegendő ivóvízzel, folyadékkal szálljanak fel a vonatra. Magas sínhőmérsékletnél - 50-60 Celsius-fok között - a vasúti pálya deformálódhat, ezért a szakemberek folyamatosan ellenőrzik a kritikus pontokat, és ha 45 Celsius-fokos vagy nagyobb sínhőmérsékletet mérnek, fokozott pályafelügyeletet vezetnek be. A nagy meleg hatására a felsővezetékek megnyúlnak, így felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés, -sérülés fordulhat elő. Ezért a pálya- és felsővezeték-hálózatot karbantartó ügyeletesek is folyamatosan készen állnak arra, hogy kijavítsák a hibákat - emelték ki. A vasúttársaság az erős napsugárzásnak kitett dolgozóknak megfelelő védőfelszerelést, korlátlan mennyiségű ásványvizet, és óránként 10-15 perc pihenőidőt biztosít, rendkívüli helyzet esetén pedig az átlagostól eltérő munkaszervezési intézkedések léphetnek életbe. A tartós kánikula miatt a hétfő déltől csütörtök estig tartó időszakra másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos. A napi középhőmérséklet legalább három napon keresztül az ország jelentős részén 25 Celsius-fok felett lesz. A legfrissebb előrejelzések szerint keddtől egyes területeken a napi középhőmérséklet már tartósan 27 fok felett is lehet, csütörtök éjjel azonban várhatóan eléri az országot egy hidegfront, amely több fokkal mérsékelheti a meleget. Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre kilenc megyére - Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom és Pest -, valamint a fővárosra piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést adott ki. E szerint ezeken a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett alakulhat. A többi megyére másodfokú figyelmeztetést rendeltek el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.