Közélet

KDNP: keresztény politikus nem támogathatja a halálbüntetést

KDNP: keresztény politikus nem támogathatja a halálbüntetést

2012. június 21., csütörtök
KDNP: keresztény politikus nem támogathatja a halálbüntetést

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke szerint a Jobbik halálbüntetést támogató nyilatkozatai egyértelmű szakítást jelentenek a keresztény értékvilággal; Rétvári Bence az MTI-nek azt mondta: hívő keresztény politikus nem támogathatja a halálbüntetést anélkül, hogy ne mondana ellent az egyház tanításának.

A kereszténydemokrata politikus - utalva arra, hogy a büntető törvénykönyv elmúlt hónapokban zajló vitája során a Jobbik legfontosabb követelése a halálbüntetés újbóli bevezetése volt - kiemelte:

XVI. Benedek pápa

elismerte és támogatta azt az ENSZ-határozatot, amely a halálbüntetéssel szembeni moratórium kidolgozására szólította fel a tagországokat, valamint több alkalommal kért kegyelmet kivégzés előtt álló elítélteknek. A katolikus egyház katekizmusa is hasonló szellemben foglal állást - tette hozzá, és idézte a dokumentumot: "napjainkban ugyanis, mivel az állam olyan lehetőségekkel rendelkezik, melyekkel hatékonyan tudja büntetni a bűntényt, ártalmatlanná téve elkövetőjét, anélkül, hogy véglegesen megfosztaná a jobbulás lehetőségétől, a tettes kivégzésének szükséges volta immár nagyon ritka, ha egyáltalán előfordul".

Rétvári Bence

kiemelte: a fentiek is jól mutatják, hogy hívő keresztény politikus nem támogathatja a halálbüntetést anélkül, hogy ne mondana ellent az egyház tanításának. Érthetetlen - folytatta -, hogy a Jobbik, amely alapító nyilatkozata szerint "nemzeti-keresztény párt", miként mondhat teljes mértékben ellent a keresztény elveknek egy ilyen sarkalatos kérdésben. Nem lehet egyszerre feltüntetni a kettős keresztet a párt logójában, advent idején kereszteket állítani és ugyanakkor támogatni a halálbüntetést. A Jobbiknak vagy így vagy úgy, de döntenie kell a keresztény értékvilág következetes képviselete és a populista javaslatok hangoztatása között - közölte. Hangsúlyozta: a KDNP a keresztény tanítás talaján állva következetesen védi az emberi életet, ezért elutasítja a halálbüntetés bevezetését. Mindemellett a társadalmi rend és biztonság védelme érdekében pártolja a szigorú büntető politikát - jegyezte meg a kisebbik kormánypárt alelnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.