Egyetem

Galambos Gábor: vissza kell adni a pedagógusok tekintélyét + VIDEÓ

Galambos Gábor: vissza kell adni a pedagógusok tekintélyét + VIDEÓ

2012. június 17., vasárnap
Galambos Gábor: vissza kell adni a pedagógusok tekintélyét + VIDEÓ

A tanári szakmának manapság nincsen sem erkölcsi, sem anyagi, sem pedig társadalmi elismerése - hangsúlyozta Galambos Gábor dékán, aki a Telin TV-nek beszélt a pedagógusképzés átalakulásáról.

A tanárképzésben végzett évtizedes munkájáért vehette át nemrégiben

Pro Urbe díját Galambos Gábor

, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja. Az egykor tanárképző főiskolaként működő intézményben 1992 óta dolgozik, a Telin Televízió “Egész életen át” című műsorának júniusi adásában a pedagógusok képzési rendszerének átalakításáról, valamint az ezzel kapcsolatban felmerülő problémákról, hiányosságokról beszélt. "A magyarországi tanárképzésben közel 60 éven keresztül duális képzés érvényesült, melyben külön képeztek általános iskolai, és középiskolai tanárokat. Ezen belül is egy jól bevált rendszer, a szimmetrikus, kétszakos tanárképzés működött: a magyar-történelem szakosok ugyanannyi képzést kaptak mind a két tárgyból, ehhez jött még a pedagogikum, és pszichológiai ismeretek, melyek a tanárképzéshez feltétlenül szükségesek. Ezt 2006-ban változtatta meg az akkori kormány, egy- vagy másfél szakos képzést létrehozva. Már annak idején is nagy kritikusa voltam ennek a bolognai alapon működő rendszernek, nem vagyok azzal a véleménnyel egyedül, hogy a korábbi, kétszakos rendszernek nincsen párja" - magyarázta Galambos Gábor.

Atombombát kellene gyártani

Egy, vagy másfél szakos pedagógusnak nem adhat elég munkát egy kisebb vidéki általános iskola, sokszor még a két szak is kevés - hangsúlyozza a dékán, hozzátéve: nincs egy egységes, kiforrott stratégiája a három tanárképzést folytató karnak, lokális érdekek érvényesülnek a bizottságokban. "Az általános iskolai tanárképzésben Szegeden egyetlen kar kompetens, az pedig a Juhász Gyula. Lehet mondani, hogy sokan értenek a tanárképzéshez, de ezt eddig rajtunk kívül senki nem csinálta. Szoktam mondani a kardoskodó kollégáknak, hogy meg kellene próbálni atombombát gyártani, hisz azt sem próbálták még, hátha sikerül" - emelte ki a dékán. A tanári szakmának manapság nincsen sem erkölcsi, sem anyagi, sem pedig társadalmi elismerése Galambos Gábor szerint, nem csoda hát, ha népszerűtlen ez a pálya a fiatalok körében. A 18 éves populáció legokosabbja nem tanárnak jelentkezik, ráadásul a hallgatók végzés után is kettéválnak: a tehetségesebbek a középiskolát, míg a kevésbé tehetségesek az általános iskolát választják. "Ebben az ügyben mindenkinek megvan a felelőssége. A JGYPK dékánjaként a miénk az, hogy próbáljuk meg a hozzánk kerülő gyerekeket a legjobb tudásunk szerint felkészíteni arra, hogy általános iskolában tanítsanak" - hangsúlyozta Galambos Gábor, kiemelve: a politika és a társadalom szerepe is igen fontos ennek a problémának a megoldásában.

A részletekért tekintse meg a Telin TV Galambos Gábor dékánnal készített beszélgetését!

http://www.youtube.com/watch?v=IomKh5T3ZBc

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.