Közélet

Fokozottan ellenőrzik a taxisokat nyáron a hatóságok + FOTÓK

Fokozottan ellenőrzik a taxisokat nyáron a hatóságok + FOTÓK

2012. június 26., kedd
Fokozottan ellenőrzik a taxisokat nyáron a hatóságok + FOTÓK

Kiemelten ellenőrzik a taxiszolgáltatást is a nyári idegenforgalmi szezonban a hatóságok, egészen augusztus végéig. Megyénkben évente ezerötszáz taxiengedélyt adnak ki, s eddig két magántaxist és két társaságot vizsgáltak.

A kormányhivatal három hatósága, a fogyasztóvédők, a közlekedési felügyelet és a mérésügy ellenőrzi a taxiszolgáltatást. „Minden nap benne van a levegőben, hogy ellenőriznek bennünket. Ha az ember szabályszerűen jár el, nincs mitől tartania. A nyugtaadáson áll vagy bukik a dolog, ha az ember bekapcsolt taxiórával megy, és ad nyugtát, továbbá a papírok is rendben vannak, akkor nem lehet semmi gond” – nyilatkozta a Napfényfürdőnél az egyik ellenőrzött taxis,

Barna Árpád

. „A fogyasztókat érintő tájékoztatások meglétét ellenőrizzük, például a vállalkozás és a szolgáltatást végző gépkocsivezető beazonosíthatósága, az ártájékoztatást, illetve a nyugta átadását” – sorolta

Petrik Sándor

, hogy a kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének hatáskörébe mi tartozik. Az igazgató hozzátette, tavaly felügyelőségükhöz három közérdekű bejelentés érkezett, idén pedig egy, méghozzá Hódmezővásárhelyről. A fogyasztóvédők először csak figyelmeztetnek, ám később bírságot is kiszabhatnak, a talált hiányosságok számától és a hibák mértékétől függően 15 ezer forinttól több százezer forintig terjedhet a bírság.

A Közlekedési Felügyelőségnek is van szerepe a taxik ellenőrzésében. Szeri István igazgató elmondta, a járművek taxikra megszabott műszaki állapotát ellenőrzik a műszaki vizsgán és közúton egyaránt, illetve a taxisok vállalkozói engedélyét is ők adják ki. Mint megtudtuk, évente ezerötszáz engedélyt adnak ki Csongrád megyében, vagyis körülbelül ennyi taxi fut az utakon. Egy 1992-es rendelet szabályozza, hogy milyen műszaki feltételeknek kell megfelelnie egy taxinak, amit a mai modern autók közül mindegyik teljesít. „Ide tartozik a megfelelő utaskényelem, a két visszapillantó tükör, továbbá a hátsó ablak páramentesítővel való felszereltsége. Előírás az is, hogy a taxik gumiabroncsainak minimum 3 milliméteres bordázatúnak kell lennie” – sorolta a szabályokat Szeri. Tapasztalataik szerint jó állapotúak a Csongrád megyében futó taxik, a vállalkozói engedélyekkel kapcsolatban azonban találkoztak már visszaélésekkel. „Ellenőrzéseink során előfordult, hogy nem az vezeti a taxit, akié az engedély, sőt ehhez még igazolványt is készítenek, hiszen az utas úgysem ellenőrzi. Az említett vásárhelyi esetben is ez történt” – jegyezte meg Szeri István. A komplex ellenőrzés részét képezi a viteldíjjelző működésének vizsgálata, ami a Mérésügyi Hatóság feladata. Maróti Zoltán közölte, az elmúlt években nem találkoztak problémával, vagyis megfelelően be voltak szerelve a készülékek az autókba, jól lehetett azokat látni, akár a hátsó ülésről is, illetve a kiadott nyugták is szabályszerűek voltak. Csongrád megyében a mérésügy éente 300-350 ellenőrzést végez e téren.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.