Gazdaság

Foglalkoztatja az időskori megélhetés a lakosságot

Foglalkoztatja az időskori megélhetés a lakosságot

2012. június 19., kedd
Foglalkoztatja az időskori megélhetés a lakosságot

A második nyugdíjpillér eltűnése után egyre erősebben foglalkoztatják a hazai lakosságot a nyugdíjas évek finanszírozásával kapcsolatos kérdések, és bár nő azok aránya, akik nyugdíjcélú megtakarításokat terveznek, a magyarokra még nem jellemző az előtakarékoskodás - állapítja meg az a nemzetközi kutatás, amelyet kilenc országban végeztek el az AEGON csoport megbízásából.

Az AEGON által kifejlesztett, nyugdíjra való felkészültséget mérő index értéke a kilenc vizsgált országból Magyarországon a legalacsonyabb, 4,8 pont. Az AEGON Magyarország keddi közleménye szerint a lengyelek után a magyarok látják a legsötétebben a helyzetet. A megkérdezettek 83 százaléka vélekedik úgy Magyarországon, hogy az állami nyugdíj veszíteni fog értékéből, 78 százalékuk pedig úgy látja, tovább kell dolgoznia, hogy elérje a nyugdíjkorhatárt. Ezzel együtt a magyarok elutasítóak a nyugdíjkorhatár emelésével szemben, 68 százalékuk nem tart elfogadhatónak újabb, ilyen jellegű lépést. A pesszimizmus a nyugdíj vásárlóértékével kapcsolatos várakozásokban is megmutatkozik. A magyar lakosság jelentős hányadának vannak kétségei azzal kapcsolatban, hogy a majdani nyugdíja elegendő lesz-e a mindennapi megélhetésre. Különösen pesszimisták a nők és a középkorúak, akik nem bíznak abban, hogy a gazdaság talpra áll, mielőtt eljön a nyugdíjba vonulásuk ideje. A borús várakozások ellenére a hazai lakosság egyelőre kevés konkrét lépést tett a helyzet megváltoztatása érdekében. A kutatás szerint a megkérdezettek 37 százalékának nincs, vagy igen kismértékű a saját nyugdíjcélú megtakarítása, holott az összes ország átlagát tekintve ez a réteg csak 23 százalékot képvisel. Nagyon jól felkészültnek a megtakarítások szempontjából a magyarok 1,5 százaléka vallja magát, szemben a németek 14, vagy az amerikaiak 11,5 százalékával. A felelősség kérdésében szintén rosszul állnak a magyarok, több mint 18 százalékuk egyáltalán nem, vagy inkább nem érzi magát felelősnek a nyugdíjas éveiben keletkező jövedelméért. A kutatás szerint ugyanakkor biztató, hogy bár egyelőre a magyarok kis része képes érdemben kifejezetten a nyugdíjas éveire megtakarítani, 44 százalékuk tervezi, hogy elkezd félretenni. Különösen erős ez a csoport a 45 év felettiek és a nők körében. A felmérést az AEGON megbízásából készítették kilenc országban - az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Hollandiában, Lengyelországban, Magyarországon, Németországban, Spanyolországban, Svédországban és az USA-ban - több mint 9000 aktív, illetve már nyugdíjas megkérdezésével. A kutatás személyes interjúkkal készült 2012 januárjában és februárjában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.