Közélet

Ellenőrzik a regisztrált dinnyetermesztőket

Ellenőrzik a regisztrált dinnyetermesztőket

2012. június 28., csütörtök
Ellenőrzik a regisztrált dinnyetermesztőket

A regisztrált dinnyetermesztők teljes körű ellenőrzését rendelte el június 20-ával a vidékfejlesztési miniszter - közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint a vizsgálat célja, hogy az őstermelők közül csak azok árusíthassanak a kijelölt, forgalmas helyeken magyar görögdinnyét, akik saját termésüket értékesítik. A magyar görögdinnye fogyasztásának népszerűsítésére tavaly kampányt hirdetett

Fazekas Sándor

. A miniszter megállapodott az önkormányzatokkal arról, hogy az őstermelők a városközpontokban, forgalmas helyeken dinnyeárusítási lehetőséget kapnak. A kijelölt területeken csak olyan gazdák árusíthattak, akik őstermelői igazolvánnyal rendelkeztek. Az idén ismét lesz ilyen lehetőség, ezért van szükség az előzetes ellenőrzésre. A magyar dinnye fogyasztásának ösztönzésére indított kampány meghozta a sikerét - emlékeztet a minisztérium közleménye -, tavaly 20 százalékkal több fogyott a belföldi termesztésű dinnyéből. Az előző évben 4.800 hektáron 178 ezer tonna dinnyét termeltek Magyarországon. Ennek a mennyiségnek mintegy 60 százalékát belföldön értékesítették, ez 15-20 százalékos emelkedés volt az előző évhez képest. A növekedést a szakemberek a promóciós kampány sikereként értékelték. A kampány az idén is folytatódik. Ebben a szezonban várhatóan mintegy 5.000 hektáron 180-185 ezer tonna görögdinnye terem Magyarországon - olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.