Közélet

Elbúcsúzott az FM 89.9-től a Rádió Mi + FOTÓK

Elbúcsúzott az FM 89.9-től a Rádió Mi + FOTÓK

2012. június 4., hétfő
Elbúcsúzott az FM 89.9-től a Rádió Mi + FOTÓK

Megmaradnak műsoraik, sőt bővítést is tervez a Rádió Mi csapata, ám az FM 89.9-en hétfőtől nem fogható adásuk. Lejárt a szerződésük, így ezentúl csak interneten keresztül követhető műsoruk. A csapat vasárnap DJ-kkel és koncertekkel búcsúzott frekvenciájától a Rongyban.

„Mi nem sírva vigadunk, hanem vigadva sírunk” – fogalmazott

Szőke-Tóth Ágó

. A

Rádió Mi

műsorvezetője úgy látja, a frekvencia megszűnése egy korszak lezárása, de egyben egy új dolog kezdete is. Hangsúlyozta, hazánkban több közösségi rádiója jár hasonló cipőben, nem ők az egyetlenek. Vasárnap déltől a Rongy Kocsmában koncertekkel, DJ-kkel, bográcsozással és beszélgetésekkel vettek – egyelőre úgy tűnik – végső búcsút az FM 89.9-től. „Ezt a rádiót egy közösség hozta létre, egy közösség alakítja, egy közösségnek szól. Ez lehet, hogy elcsépelten hangzik, de úgy érzem, a Rádió Miben ez igaz” – fogalmazott Ágó. Úgy látja, fontos, hogy legyen egy fórum, ahol az emberek kibontakozhatnak egy műsor erejéig. A Rádió Mi csapatának legfőbb célja most, hogy magát a közösséget együtt tartsák, akikért létrejöttek. A Rádió Mi, Szeged egyetlen szabad, civil közösségi rádiója 2005. március 10-én indult. „A Médiatanács frekvenciánk lejártáig nem írt ki új pályázatot, illetve az új médiatörvény olyan feltételeket szabott, melyet önkéntes, non-profit közösségként nem tudunk teljesíteni, így ettől kezdve csak interneten vagyunk elérhetőek” – olvasható honlapjukon.

A frekvencia lejártára már egy ideje készültek, hiszen maga a dátum régóta ismert volt számukra. Felmérték, esélyük sem lesz arra, hogy egy újabb pályázaton induljanak a megváltozott feltételrendszer miatt. Például az egy kilométeres hatósugarat viccként tudják csak értelmezni, hiszen nem lehet egy közösséget beszorítani egy ekkora területre. Természetesen már eddig is próbálták az internet felé orientálni a hallgatóságot, a stáb véleménye azonban megoszlik e kérdésben. A frekvencia fontos, ebben egyetértenek, s a technika fejlődése, például az okostelefonok előtérbe kerülése mindenképp hasznos most számukra. „Nem fogunk küzdeni egy újabb frekvenciáért, ha az nem olyan, amit szívvel-lélekkel tudunk vállalni” – magyarázta a műsorvezető. A mostani pályázat tervezetét nem tartják olyannak, ami illeszkedne ahhoz, amit ők egy közösségi rádióról gondolnak. Ágó biztosított, a Rádió Mi továbbra is élni fog, frekvencia nélkül is tovább dolgoznak, és ugyanúgy mint korábban, rendezvényeket is szerveznek. Terveik között szerepel többek között vajdasági műsorok újraélesztése is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.