Közélet

Egymilliárdos meglepetés a Csányi Alapítvány Életút Napján + VIDEÓ

Egymilliárdos meglepetés a Csányi Alapítvány Életút Napján + VIDEÓ

2012. június 4., hétfő
Egymilliárdos meglepetés a Csányi Alapítvány Életút Napján + VIDEÓ

Több meglepetést is tartogatott a Csányi Alapítvány Életút Napja. Csányi Sándor egymilliárd forinttal emelte meg alapítványa alaptőkéjét, hogy minél több gyermeknek biztosíthassanak lehetőséget. A szervezet legjobb focistái emellett Orbán Viktorral is megmérkőzhettek.

A Csányi Alapítvány a tehetségfejlesztés és a szociális hátránykompenzáció mellett megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet a támogatott gyerekek közösséggé formálására. Ennek érdekében a szervezet számos programot szervez, hogy az öt Közösségi Ház gyerekei évente több alkalommal találkozzanak, illetve hogy az Alapítvány életét formáló kérdésekbe ők maguk is beleszólhassanak. Ennek pozitív eredményeiről a Csányi Alapítvány június 3-án, Sarlóspusztán megrendezett Életút Napi Gáláján a támogatók is meggyőződhettek, és a gyerekekkel együtt több vidám és szórakoztató programban volt részük.

A Csányi Alapítványról

A Csányi Alapítványt egymilliárd forinttal Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója alapította 2005-ben, magánvagyonából, ezt az összeget 2012-ben újabb egymilliárd forinttal emelte meg az alapító. Az alapítvány az alapítói vagyon mindenkori hozamát és a támogatásokat a tehetséggondozó programra fordítja. Az alapítvány munkája iránti nagyfokú érdeklődést és elkötelezettséget igazolja, hogy az elmúlt években egyre több magánszemély és nagyvállalat is csatlakozott támogatóként, így gyarapítva a rászoruló gyerekek fejlesztésére fordítható forrásokat. A szervezet immár 5 éve gyűjti a tehetségek támogatását fontosnak tartó magyar adózók 1%-os felajánlását.

A Csányi Alapítvány immár hetedik éve segíti azokat a gyerekeket, akik valamiben tehetségesek, de családjuk anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy ez a tehetségük kibontakozhasson. Mindezt az Európa szerte egyedülálló Életút Program segítségével valósítják meg, amely során 10 éves koruktól egészen a diploma megszerzéséig támogatják a programban résztvevő gyerekeket. Az elmúlt hét év alatt igazi közösséggé kovácsolódott a csányisok csapata, és felnőtt egy felelős generáció, amely példaképként és mentorként segíti a kisebbek életútját. A csányisok közössége az évente megrendezett Életút Napon összegyűlik, hogy bemutassák a tanévben egyénileg vagy csoportjukkal közösen készített projektjeiket, és egyúttal megköszönjék az alapító, a támogatók, a kurátorok és a mentorok segítségét. Mindemellett élményekben gazdag programokon vesznek részt az öt Közösségi Házakból érkező gyerekek. Az idei Életút Napja meglepetésekkel teli volt a gyerekek számára.

Csányi Sándor

, az alapítvány alapítója a helyszínen tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy egymilliárd forinttal megemeli a szervezet alaptőkéjét. Az alapítványnak van egy álma, hogy 1000 hátrányos helyzetű, tehetséges gyerek vegyen részt az Életút Programban; s ezzel a lépéssel közelebb kerültek e cél eléréséhez. Az idei Életút Nap másik nagy meglepetése a focihoz volt köthető. Az alapítvány legjobb focistái egy olyan csapattal játszhattak, amelynek tagjai közt volt

Orbán Viktor

Miniszterelnök,

Áder János

Köztársasági Elnök,

Nyilasi Tibor

legendás labdarúgó, sokszoros magyar válogatott,

Kiss-Rigó László

szeged-csanádi megyés püspök,

Bánki Erik

, az Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottságának elnöke,

Ádámosi György

, a Csányi Alapítvány Felügyelő Bizottságának tagja,

Vági Márton

, az MLSZ főtitkára, valamint Csányi Sándor és két nagyobb fia,

Csányi Attila

és

Csányi Péter

. A

Puhl Sándor

vezette meccset 3-3-as döntetlen után 11-esekkel a gyerekek nyerték. A győztes gyerekcsapat tagjai a magyar válogatott futballistái által aláírt labdákat kaptak a vendégcsapat játékosaitól.

Az Életút Napon rendezték meg az alapítványi Focibajnokság döntőjét is, amely egy 4 fordulós, 8 csapatos sorozat lezárása, és amelyet a tavaly megalakult Gyermekparlament talált ki és vezényelt le. Ez az aktivitás jó példa az alapítvány azon törekvésére, hogy a gyerekekkel együtt hoznak döntéseket az őket érintő ügyekben, közösen fejlesztik az Életút Programot. Ezért is tartja fontosnak a szervezet, hogy az idei 1%-os kampányfilmjét a gyerekek ötletei alapján az ő részvételükkel tudták elkészíteni, illetve hogy az idősebb csányis fiatalok is részt vehettek az Alapítványhoz újonnan jelentkezők fogadásában, tájékoztatásában és meghallgatásában – a szervezet június 1-től ugyanis 22 fővel, immár 181 gyerekre bővült (általános iskolás 106 fő, középiskolás 73 fő és 2 fő egyetemista). Akik a Csányi Alapítvány Életút Programjába bekerülnek, tudják, hogy a tehetséggondozás elengedhetetlen velejárója a kitartó munka és tanulás. Azokat, akik a legjobban teljesítenek, az alapítvány minden évben megjutalmazza az Életút Napi Gálaműsor során, melyet az idén Áder János Köztársasági Elnök úr nyitott meg. A csányis gyerekek szorgalmát mutatja, hogy a tanév végére immár 46-an komplett ECDL, 22-en ECDL Startvizsgával rendelkeznek, 50 különböző szintű angol és német nyelvvizsga színesíti eredményeiket. Az alapítvány büszke arra, hogy az idén 29 tanulója felvételizett középiskolába, és közülük 27 gyermeket az 1. helyen megjelölt intézménybe vettek fel, és ezzel egy lépéssel közelebb kerültek a diploma megszerzéséhez.

Az Életút Napon készült videót itt megtekintheti:

http://www.youtube.com/watch?v=ftdGJ1QUFso

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.