Bulvár

Egy üdítő nyári desszert: lime felfújt

Egy üdítő nyári desszert: lime felfújt

2012. június 29., péntek
Egy üdítő nyári desszert: lime felfújt

A nyári kánikulában szomjazva vetjük rá magunkat mindenre, ami hideg és savanykás. A citrom és narancs mellett létezik egy olyan déligyümölcs is, amelyből szintén remek szomjoltó finomságokat készíthetünk. Ez pedig a zöld citrom, azaz lime.

Üdébb, zamatosabb, nem olyan savanyú, mint a hagyományos sárga citrom. Leve bőséges, héja vékony, magja alig van, íze pedig inkább a kesernyésebb grépfrúthoz hasonlít. S hogy mire használhatjuk? Hajszálvékonyra szeletelve italokat, fagylaltokat, salátaönteteket dúsíthatunk, a halételek páclevét pedig különlegesen pikánssá tehetjük vele. Kifacsart levét nemcsak limonádéhoz, édességekhez is használhatjuk. Ha például a körtét vagy almát felvágva, tálba téve 24 órán át áztatjuk a lime kifacsart és 5 dkg porcukorral elkevert levében, csodás üde csemegéhez jutunk.

Lime felfújt

Hozzávalók:

- 2 evőkanál vaj - 2 evőkanál liszt - 4 evőkanál porcukor - 3 tojás - 1,5 dl tej - 1 lime leve és finoman lereszelt héja

Elkészítés:

A vajban nagyon világosra pirítjuk a lisztet, majd felöntjük tejjel, és sűrű besamelmártássá főzzük. Mikor langyosra hűlt, cukorral, a lime levével és héjával ízesítjük, majd egyesével hozzákeverjük a tojássárgákat, végül óvatosan beleforgajuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Kivajazott edénybe öntjük és előmelegített sütőben sütjük, amíg megszilárdul, és a teteje aranysárga lesz. Vigyázzunk, a sütő ajtaját sütés közben ne nyissuk ki, mert összeesik a felfújt. Kínálhatjuk desszertként limonádé mellé, de még ínycsiklandozóbb egy gombóc csokoládé-, vagy diófagylalttal fogyasztva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.