Egyetem

Konferenciával köszöntötték a 80 éves Csákány Bélát + FOTÓK

Konferenciával köszöntötték a 80 éves Csákány Bélát + FOTÓK

2012. június 22., péntek
Konferenciával köszöntötték a 80 éves Csákány Bélát + FOTÓK

A 23-dik alkalommal megrendezett Univerzális algebra és hálóelmélet című nemzetközi konferencián a SZAB-székházban június 21-én köszöntötték a tudományos konferenciasorozat megalapítóját, Csákány Béla emeritusz professzort nyolcvanadik születésnapja alkalmából.

A konferencián többek között az USA, Kanada, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Argentína, Csehország, Lengyelország, Szerbia, Oroszország és Románia algebristái is képviseltetik magukat. A június 21. és 25. között zajló összejövetel egyébként már a harmadik „Csákány Béla-konferencia” a sorban, hiszen a professzor 70-dik és 75-dik születésnapját is egy-egy ilyen rendezvényen is megünnepelték – mondta el a tanácskozás megnyitóján

Waldhauser Tamás

, az Algebra és Számelmélet Tanszék adjunktusa, az egyik főszervező.

Művészet, tudománytörténet, játék

NÉVJEGY

Csákány Béla 1955-ben szerzett matematika-fizika szakos középiskolai tanári oklevelet. 1968-ban bízták meg a Bolyai Intézeten belüli Algebra és Számelmélet Tanszék vezetésével. 1969-től 1972-ig a szegedi egyetem rektorhelyetteseként, majd 1985-től 1990-ig rektorként munkálkodott. Az Algebra és Számelmélet Tanszéket 1993-ig vezette, azután beosztott professzorként, majd 2002 óta emeritusz professzorként dolgozik ugyanitt. Munkásságát többek közt Szent-Györgyi Albert- és Bolyai Farkas-díjjal, Eötvös József-koszorúval, Széchenyi Professzori Ösztöndíjjal, a Szegedért Alapítvány Tudományos Kuratóriumának Szőkefalvi-Nagy Béla-díjával, valamint Szőkefalvi-Nagy Béla-emlékéremmel is elismerték.

Csákány Béla

portálunknak tudományterülete szépségéről úgy nyilatkozott, hogy akinek szerencséje és jó tanárai vannak, annak a matematika olyan típusú élvezetet nyújt, mint a műalkotások létrehozása azok számára, akiknek azon a területen vannak kiváló mesterei és tehetségük. A professzor saját tanárai jó példáját említette, így a gyulai gimnáziumból

Sziráki Lászlót

, az egyetemről

Rédei Lászlót

és

Szendrei Jánost

emelte ki, valamint

Alexandr Kuroshra

is szívesen emlékezett a professzor. Tudománytörténeti kutatásaival kapcsolatban az Algebra és Számelmélet Tanszék korábbi vezetője úgy fogalmazott, családjának, törzsének érezte a szegedi egyetemet, ezért a történetével, sőt, az egész szegedi felsőoktatás és kutatás történetével szívesen foglalkozott. Csákány Béla a matematikai játékokról is publikált, kötete tankönyvkényt is használható, a kombinatorika egy fejezetét képezi. Olyan játékokról van szó, ahol lépések sorozata határozza meg a játszmát, és nincs benne véletlenszerű elem, ilyen például az úgynevezett bűvös négyzet. Mint mondta, ezt a témát azért ajánlja az egyetemről kikerülő tanárok figyelmébe, mert reménység szerint segítségével meg lehet szerettetni a matematikát azon gyerekekkel, akiknek ugyan lenne hozzá tehetségük, de nem találják elég érdekesnek.

Élvonalban a Bolyai

A SZAB Matematikai Szakbizottság és SZTE Bolyai Intézet által rendezett tudományos tanácskozáson elméleti matematikai előadásokat hallhatnak a résztvevők két szekcióban, 9 felkért előadótól és 39 prezentációból. A konferencia másik főszervezője,

Katonáné Horváth Eszter

egyetemi adjunktus elmondta, büszkék arra, hogy a Bolyai Intézetet immár sok évtizede a világ matematikai kutatási központjai között jegyzik. Az adjunktus hozzátette: a szegedi algebristák is rendszeresen látogatják az ehhez hasonló nemzetközi rendezvényeket, hiszen e tudományterületen is nagyon fontos a külföldi kapcsolatok ápolása a kutatás színvonalának megőrzése érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.