Gazdaság

Az OEP idén 850 millió forintot vár a spanyol modelltől

Az OEP idén 850 millió forintot vár a spanyol modelltől

2012. június 19., kedd
Az OEP idén 850 millió forintot vár a spanyol modelltől

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) már ebben az évben 850 millió forint körüli összeget vár a spanyol modelltől, amelyet a parlament által hétfőn elfogadott egészségügyi salátatörvény vezet be.

Az OEP az MTI megkeresésére kedden azt közölte: 2012 augusztusától 532 gyógyszert érint a spanyol modell. Ez a szám viszont hónapról hónapra változik, mivel a hat évvel korábban befogadott termékek belekerülnek, illetve ki is kerülhetnek gyógyszerek a szabály hatálya alól. Az ilyen, régóta támogatott gyógyszerek gyártóinak az év utolsó két hónapjában kell fizetniük az OEP-nek, az egészségbiztosító számításai szerint nagyjából 850 millió forintot. 2013-ban és 2014-ben pedig 5,8-7,4 milliárd forint befizetéssel számol az OEP - tették hozzá. Az Országgyűlés hétfőn szavazta meg az újabb egészségügyi salátatörvényt, amelynek legfőbb elemeként rögzítik a dolgozók visszamenőleges, illetve beépülő béremelését, emellett módosítják a gyógyszerek támogatási rendszerét is: egyes régóta támogatott gyógyszerek gyártóit augusztustól plusz fizetési kötelezettség terheli. Utóbbi, vagyis a spanyol modell bevezetése vasárnap Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter zárószavazás előtti módosító indítványával került be az egészségügyi törvénycsomagba. Eszerint azon készítmények után, amelyeket a társadalombiztosításba 2006 előtt fogadtak be, 1000 forintnál drágábbak és nincs generikus megfelelőjük, vagyis nem helyettesíthetők, a gyártókat plusz 10 százalékos befizetési kötelezettség terheli. Ez azt jelenti, hogy az intézkedés által érintett készítmények gyártóinak a már meglévő 20 százalékos fizetési kötelezettségükkel együtt a jövőben összesen 30 százalékot kell fizetniük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.