Egyetem

Árpád-kori sírokat találtak Orosháza határában

Árpád-kori sírokat találtak Orosháza határában

2012. június 24., vasárnap
Árpád-kori sírokat találtak Orosháza határában

Harmincnyolc Árpád-kori sírra bukkantak Orosháza határában földmunka közben szombaton, a sírok feltárása hétfőn fejeződik be - tájékoztatta az MTI-t Rózsa Zoltán, az orosházi Szántó Kovács János Múzeum igazgatója.

Rózsa Zoltán

elmondta, hogy a feltárás alatt álló sírok 20-30 méterre vannak Orosháza Árpád-kori temetőjétől és településétől, amelyre 2005-2006-ban bukkantak az elkerülő út építésekor. A régészek mellékletek nélküli, "padmajos" sírokat tárnak fel, hasonlóakat a 2006-ban feltártakhoz, ahol az elhunytakat a kiásott sír hosszanti oldalába vájt gödrökben helyezték el, ami az Árpád-kori sírokra nem jellemző. A múzeum igazgatója a feltárt sírok jelentőségéről szólva hangsúlyozta: azok újabb bizonyítékot jelentenek arra, hogy Orosháza területén az Árpád-korban virágzó élet volt. 2006-ban megtalálták a települést is, ahol az épületalapok, a korabeli eszközök és a kérődző állati csontok alapján a régészek arra a következtetésre jutottak, hogy iráni eredetű káliz népesség élt az Árpád-korban Orosházán. A honfoglaló hét magyar törzs mellett a nyolcadik, a kabarok népcsoportjához tartozhattak, és a Kazár Birodalomban csatlakozhattak a honfoglaló magyarokhoz. A sírokból feltárt csontokat antropológiai és DNS-vizsgálatoknak vetik alá - tette hozzá az igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.