Bulvár

Alföldi különlegességek a Bordányi receptkönyvben

Alföldi különlegességek a Bordányi receptkönyvben

2012. június 5., kedd
Alföldi különlegességek a Bordányi receptkönyvben

Az alföldi tanyák ízvilágát, tájjellegű ételeinek receptjeit gyűjtötte össze a nemrég megjelent Bordányi receptkönyv. Válogassunk kedvünkre a térség gasztronómiai különlegességei közül!

Bordány és környékének, valamint az Alföld gasztronómiai különlegességeinek gyűjteménye szerepel a Bordányi receptkönyvben. A füzet minden bordányi háztartásba eljutott, segítségével bárki megízlelheti a térség évszázados konyhatudományának savát-borsát. Kipróbálhatjuk többek között a babtortát, a vajajjás gombócot, a bögyöllőt vagy a birsalmás tepsis húst. - Kedvcsinálónak íme a

Ganca Kistemplomtanya módra

receptje

Hozzávalók:

1,5 kg burgonya, 40 dkg finomliszt, 15 deka sertészsír, 3 db. közepes vöröshagyma, 25 dkg házi tehéntúró, 15 deka darált tepertő, 1 evőkanál finom só.

Elkészítés:

A félbevágott burgonyákat szétfőzzük annyi vízben, amennyi ellepi, majd burgonyatörővel vagy villával a darabokban maradt részeket is összetörjük. Sót is hozzáadva ugyanabban a vízben főzzük tovább. Mikor már úgy pöszörög, mint a kész baracklekvár, akkor fokozatosan hozzáadjuk a lisztet. Akkor jó, mikor annyira sűrű, hogy nem folyik. Tálalhatjuk zsemleszínűre sütött vöröshagymával, tehéntúróval és tepertős zsírral meglocsolva is. Forró zsírban megpirítva még különlegesebb ízvilággal találkozhatunk. Ilyenkor a gancát evőkanállal szaggatjuk, úgy, ahogy kanalat zsírba mártogatva szedjük a gancát tepsibe és sütőben megpirítjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.