Egészség

A közgyógylista bővítését javasolják

A közgyógylista bővítését javasolják

2012. június 4., hétfő
A közgyógylista bővítését javasolják

Az utóbbi időben többször előfordult, hogy hiánycikké váltak a közgyógyellátottaknak kiadható gyógyszerek, ezért jogszabály-módosítást kezdeményeztek a döntéshozók - írja a Magyar Nemzet.

A törvény szerint jelenleg csak az a medicina rendelhető közgyógyellátásra, azaz térítésmentesen, amely legfeljebb öt százalékkal drágább az úgynevezett referenciakészítménynél - ismerteti a lap hétfői száma. Egyes hatóanyagoknál azonban csak egyetlen készítmény található ebben az ártartományban, így csak az az egy adható ki közgyógyellátásra. Ha abból hiány van, a patikusok nem tudják más gyógyszerrel helyettesíteni. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a lap kérdésére közölte: érkezett hozzájuk jelzés arról, hogy egyes közgyógyellátásra írható termékek hiánycikké váltak. Ezek között akadt két szívgyógyszer és egy csontritkulásra szedett medicina is. Ilyen esetekben azonnal intézkedtek - szögezték le. Ha a parlament elfogadja az egészségügyi bizottság javaslatát, amelyet

Kovács József

, a testület fidszes elnöke és párttársa,

Ódor Ferenc

nyújtott be, többféle terméket is rendelhet majd az orvos a közgyógyellátásban részesülő betegeknek - írja a lap -, így kisebb lesz annak esélye, hogy a felírható szerek mindegyike éppen hiánycikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.