Közélet

A kormány elítéli a Schweitzer Józsefet ért támadást

A kormány elítéli a Schweitzer Józsefet ért támadást

2012. június 6., szerda
A kormány elítéli a Schweitzer Józsefet ért támadást

A magyar kormány a leghatározottabban elítéli, hogy inzultálták Schweitzer József világhírű tudóst, nyugalmazott országos főrabbit, a magyar értelmiség egyik legmegbecsültebb tagját - közölte a Kormányszóvivői Iroda szerdán az MTI-vel.

Leszögezték: a kormány a legszigorúbban fellép minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyűlölködő és az európai normákkal összeegyeztethetetlen hangokat visszaszorítsa. A kormány egyúttal világossá teszi, hogy az ország valamennyi polgárát megvédi az ilyen támadásoktól - rögzítette közleményében a szóvivői Iroda.

Schweitzer József

nyugalmazott országos főrabbit az utcán egy ismeretlen szidalmazta kedden. A történtekről a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) tájékoztatta az MTI-t, "a Magyarországot elöntő rasszista gyűlölethullám újabb megnyilvánulásának" nevezve, hogy egy ismeretlen odalépett az utcán a volt főrabbihoz, szidalmazta és azt mondta neki: "utálok minden zsidót". A Mazsihisz vezetése és a rabbitestület az egész magyar zsidóság nevében elítélte a történteket, egyúttal szolidaritásra hívott mindenkit. A döntéshozókat arra kérték, tegyenek meg mindent, hogy "az ilyen és ehhez hasonló antiszemita inzultusok ne ismétlődhessenek meg". Kedden a történelmi egyházak is elítélték a Schweitzer Józsefet ért támadást.

Erdő Péter

bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke,

Bölcskei Gusztáv

püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és

Gáncs Péter

, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke közös közleményében együttérzését és szolidaritását fejezte ki Schweitzer Józseffel és az egész zsidó közösséggel. Az ellenzéki MSZP szintén elítélte a támadást és közölte: szolidáris Schweitzer Józseffel és mindazokkal, akiket az elmúlt hetekben, hónapokban hasonló inzultus ért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.