Közélet

A Jobbik megköszönte a szegedi országzászlót

A Jobbik megköszönte a szegedi országzászlót

2012. június 26., kedd
A Jobbik megköszönte a szegedi országzászlót

A Jobbik megyei szervezete sajtótájékoztatón köszönte meg a szegedi közgyűlésnek, hogy megszavazta a párt önkormányzati képviselőjének egyéni indítványát az országzászló Árpád térre történő felállításáról.

Ahogy azt megírtuk

, a Tér és Forma tervezőiroda egy térplasztikát, éjszaka világító kockaszerű építményt tervezett az Árpád térre, melyen az üveglappal lezárt urnába az avatáskor az öt délvidéki megyéből kerülne föld. A tervtanács is elfogadta már ezt az alkotást.

Keresztúri Farkas Csaba

(Jobbik) önkormányzati képviselő szerint azonban ez nem szolgálja megfelelően a határozatban megfogalmazott kérést, miszerint méltó emléket kell állítani a korábban ott állt országzászlónak, ezért ő egyéni indítványában javasolta

Simor Márton

szobrászművész alkotását, egy míves posztamensen közel 10 méter magas, félárbocra engedett lobogóval.

A június 22-i

közgyűlésen

többséget kapott az új terv, a testület rábólintott Simor Márton alkotására. A párt megyei elnöke

Tóth Péter

és az indítványt jegyző képviselő, Keresztúri Farkas Csaba a Jobbik szegedi székházában fejezte ki kedden köszönetét a közgyűlés felé. Tóth kifejtette, hogy a szavazás megosztotta az MSZP-t, hiszen a nem szavazatok mellett többen tartózkodtak. A közgyűlés végül 15 igen, 6 nem és 8 tartózkodás mellett fogadtra el Keresztúri előterjesztését, s megszavazott hozzá 6 millió forint pluszforrást a költségvetés módosításával. Az Árpád téri délvidéki országzászló emlékművet egyébként 1933. május 25-én avatták fel. A terméskőből készült bástyaszerű építmény szónoki emelvényként szolgált, és a Trianonnal elszakított négy délvidéki országrész – Arad, Bács, Csanád és Torontál – címerét és földjét tartalmazta Csongrádé mellett, Szeged címerével. A több mint 8 méter magas zászlórúd esküre emelt kéz formájában végződött. Az emlékművet 1946-ban fosztották meg jelképeitől, és 1960-ban lebontották.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.