Kultúra

Veterán biciklik a Móra-múzeumban

Veterán biciklik a Móra-múzeumban

2012. május 10., csütörtök
Veterán biciklik a Móra-múzeumban

Új kerékpárút nyílik Szegeden: a Móra Ferenc Múzeumba lépve biciklisávon haladva ismerhetik meg a látogatók azt a harminchat veterán kerékpárt, melyek az elmúlt százötven év biciklis múltját mutatják be.

A „Biciklik gurulnak nyáron…” című kiállításon látható egy 1860-as öntöttvas velocipéd, a „Csontrázó”, valamint a híres versenykerékpáros,

Mark Cavendish

Tour de France-on használt gépe is. A tárlatot május 11-én, pénteken 14 órakor nyitják meg. Veterán kerékpár-paradicsommá alakul a Móra Ferenc Múzeum: a bejárati csarnoktól kezdve az emeleti kupolán át egészen a kiállítótérig várják a bicikli-különlegességek az érdeklődőket. A legkorábbi darabok nem csak fémből, hanem fából és bambuszból is készültek. Igazi különlegesség a „Csontrázóként” emlegetett 1860-as öntöttvas gép, melyet súlya miatt komoly erőfeszítésbe került megmozdítani.

A kerékpározás szerelmesei igazi időutazáson vehetnek részt: a 19. században készült velocipédek mellett a múlt század retro bringáival, magyar, francia, holland, olasz és német gépekkel is megismerkedhetnek. A mai, korszerű járművek között megtaláljuk Mark Cavendish profi kerékpáros biciklijét, mellyel a 2010-es Tour de France több szakaszát is megnyerte. Emellett egy Szegeden készült choppert is megtekinthet a közönség. A biciklik mellett kerékpáros alkatrészeket, ereklyéket is kiállítanak: múlt századi katalógusokat, használati útmutatókat, különleges csengőket, lámpákat, érmeket, márkajelzéseket, valamint versenykerékpáros fejvédőt és mezt is láthatnak az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.