Gazdaság

Törvény garantálná az öntözésfejlesztést

Törvény garantálná az öntözésfejlesztést

2012. május 10., csütörtök
Törvény garantálná az öntözésfejlesztést

Miközben öntözés nélkül egyre kockázatosabb a növénytermesztés, Magyarországon a megművelt területek alig 1,2 százalékán élnek a gazdálkodók ezzel a lehetőséggel.

A készülő vízgazdálkodási és öntözési törvénnyel alapvetően változtatna ezen a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) - írja a csütörtöki Magyar Nemzet. Előreláthatóan október végén, november elején kerülhet a kormány elé a vízgazdálkodási és öntözési törvény - számol be a lap a VM-től kapott információ alapján. A tárca javaslata szerint 12 vízgyűjtő területen hoznának létre vízügyi kirendeltségeket, amelyek végrehajtanák a törvényben foglaltakat. Így például a tározók építését, szivattyúállomások üzemeltetését vagy a vízátvezetést. A minisztérium szakértői úgy vélik, létre kellene hozni egy öntözési alapot is, amely évi 5-6 milliárd forinttal működne, amiből a költségek fedezhetőek lennének. A tárca beszámolója szerint a vízgazdálkodási területet érintően - a Start munkaprogram keretében - több tízezer ember juthatna munkához - írja a lap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.