Gazdaság

Több tízezer villanyautó állhat forgalomba Magyarországon

Több tízezer villanyautó állhat forgalomba Magyarországon

2012. május 14., hétfő
Több tízezer villanyautó állhat forgalomba Magyarországon

Magyarországon az elektromos autók száma várhatóan az átlagos európai mennyiséget is nehezen közelítheti meg az évtized végére a PwC felmérése szerint, amely azzal számol, hogy a globális 20 százalékkal szemben 2020-ra itt 0,7-1,2 százalék lesz e járművek részaránya. Ez 3,8 milliós járműpark mellett mintegy 45 ezer villanyautót jelenthet - írta a Napi Gazdaság hétfőn.

Az elterjedés egyetlen jelentős infrastrukturális feltétele a töltőállomás-hálózat kiépítése, mert minden elektromos autó után másfél töltőállomást kell létrehozni a kényelmes használat érdekében. Még pesszimista várakozások szerint is jóval több mint 40 ezer töltőállomásra lesz szükség, a hálózat fejlesztése a PwC szerint összesen mintegy 86,5 millió euró beruházást igényelne - írta a lap. Nemzetgazdasági szinten 2020-ban vélhetően negatív gazdasági eredményt ad az elektromos autók terjedése, hosszú távon azonban pozitív lesz a szaldó: a kieső üzemanyagadó-bevételek, az infrastrukturális fejlesztés, az ösztönzők és támogatások negatív költséghatása mellett az üzemanyag-megtakarítás, a fel nem használt széndioxidkvóták, a munkahelyteremtés és az áram értékesítéséből befolyó többlet-adóbevételek ugyanis hosszabb távon átbillentik a mérleget - írta a lap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.