Gazdaság

Tízmilliárdos uniós támogatás magánerdő-gazdálkodóknak

Tízmilliárdos uniós támogatás magánerdő-gazdálkodóknak

2012. május 2., szerda
Tízmilliárdos uniós támogatás magánerdő-gazdálkodóknak

Több mint 10 milliárd forint uniós támogatáshoz juthatnak a Natura-2000 területen tevékenykedő magán erdőtulajdonosok és erdőgazdálkodók, a támogatás területalapon, az egységes kérelmekkel együtt, vagyis minden év május 15-ig igényelhető - közölte a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) szerdán az MTI-vel.

Sárvári János

ügyvezető elnök az MTI-nek elmondta, a rendelet különböző okok miatt elég későn jelent meg, de a kérelembenyújtási időpont majdnem 1 hónappal meghosszabbítható, mivel ekkor is befogadják az erre irányuló kérelmeket, igaz, hogy egyre csökkenő támogatási hányaddal. A támogatás mértéke az adott Natura erdőterület faállományának korától és fafajától függően 12-65 ezer forint évente, hektáronként. A legkisebb támogatható terület 1 hektár. Az MEGOSZ közleménye szerint a magyarországi erdők 43 százalékát kitevő magánerdők jelentős hányadát, több mint 200 ezer hektárt jelöltek korábban a Natura-2000 hálózatba a mintegy tízezer tulajdonos tájékoztatása nélkül. A MEGOSZ a kijelölésektől kezdődően kezdeményezte egyeztetések összehívását a témában, ahol a civil és a hivatásos természetvédelem, illetve az erdészet érintett szereplői ültek tárgyalóasztalhoz. A hosszú évek óta tartó tárgyalások most sikerre vezettek és így a magánterületen található Natura erdők tulajdonosai, gazdálkodói egyszerűen igénybe vehető, területalapú, vissza nem térítendő kompenzációs támogatásban részesülhetnek felmerülő költségeik és jövedelem kiesésük ellentételezésére az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból. A támogatás igénybevételére minden olyan naturás magánerdő gazdálkodó jogosult, aki rendelkezik az adott erdőrészletre vonatkozó jóváhagyott erdőtervvel, gazdasága teljes területén betartja a kölcsönös megfeleltetés előírásait és 10 hónapon belül részt vesz a Natura 2000 erdőterületen gazdálkodók részére szervezett képzésen. Az egyes Natura területek beazonosításához és az igények bejelentéséhez szükséges információkat, illetve tennivalókat a MEGOSZ honlapján (www.megosz.org) is közzéteszik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.