Bulvár

Tavaly mintegy 14 ezer eltűnt gyereket kerestek

Tavaly mintegy 14 ezer eltűnt gyereket kerestek

2012. május 24., csütörtök
Tavaly mintegy 14 ezer eltűnt gyereket kerestek

Tavaly mintegy 14 ezer eltűnt gyereket keresett a rendőrség Magyarországon; a 2011-es eltűnések miatt elrendelt körözések közül jelenleg még 67 hatályos - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi elemző-értékelő főosztályának vezetője csütörtökön, Budapesten.

Szőgyényi Zoltán

az eltűnt gyermekek világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta: tavaly 17 ezer ember eltűnését regisztrálták, közülük 14 ezer volt kiskorú. Az eltűnések döntő részét - 85 százalékát - olyan esetek teszik ki, amikor az érintett engedély nélkül távozott a gyermekvédelmi intézetből vagy oda nem érkezett vissza. A fennmaradó részt a családból, a közösségi szállásról a családdal együtt való eltűnés, valamint a gyámhatósági keresés teszi ki. Szőgyényi Zoltán közlése szerint az utóbbi azt jelenti, hogy a gyámhatóság keresi a családot, mert valamilyen intézkedést nem tud végrehajtani. A főosztályvezető azt is közölte, hogy tavalyi 11.131 eltűnési eset mögött 1926 kiskorú ismételt, visszatérő eltűnései állnak. A 2011-es "csúcstartó" 37 esetben szökött meg az intézetekből.

Fülöp Valter

, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) bűnügyi főigazgatója, főkapitány-helyettes arról beszélt, hogy az elmúlt évben is csatlakoztak ahhoz az akcióhoz, amelynek során 28 eltűnt fiatal fényképe került fel tejesdobozokra. Az akciónak köszönhetően 9 gyermek előkerült. Mint mondta, a rendőrség tapasztalata szerint a kallódó, csellengő gyerekek fokozottan veszélyeztettek: bűncselekmények áldozataivá, később elkövetőivé válhatnak, s ezért is tartják fontosnak például az előbb említett kezdeményezést. Közlése szerint a fővárosban 10 százalékkal nőtt a gyermekotthonból történő bejelentett eltűnések száma, ez azonban nem azt jelenti, hogy több az eltűnés, hanem a gyermekvédelem területén dolgozók fokozottabb figyelemének tudható be. Tavaly a fővárosban 2427 engedély nélküli távozás történt - jegyezte meg Fülöp Valter.

Kárász Róbert

műsorvezető, az Ezer Lámpás Éjszakája rendezvény főszervezője az eltűnt gyermekek felkutatásához segítséget nyújtó társadalmi program egy évét úgy jellemezte: "siker és fejlődés". Siker volt a tejesdoboz-akció, s a fejlődés az, hogy a rendőrséggel közösen beindítják az "iskolatej-akciót" - közölte Kárász Róbert. Ez azt jelenti - mondta -, hogy mintegy 300 ezer iskoláshoz kívánják eljuttatni a keresett gyermekekről szóló információkat. Kárász Róbert kitért arra, hogy Magyarország egyik legnagyobb ásványvíz-forgalmazója csatlakozott a programhoz, és ötmillió palackon teszi majd közzé eltűnt gyerekek fényképeit és adatait. Az eltűnt gyermekek világnapját május 25-én tartják, az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra,

Etan Patzra

és társaira emlékezve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.