Szórakozás

Szombati programajánló: nyílik a hídi vásár + FOTÓK, VIDEÓ

Szombati programajánló: nyílik a hídi vásár + FOTÓK, VIDEÓ

2012. május 25., péntek
Szombati programajánló: nyílik a hídi vásár + FOTÓK, VIDEÓ

Idén a pünkösdi hosszú hétvégén lesz a 10 napos Szeged Napja Ünnepségsorozat zárása. Hagyományosan ez a leglátogatottabb, és ekkor egy időben a legtöbb program is van a városban. Délelőtt kitüntető címeket adományoznak, megnyílik a hídi vásár, és számtalan bemutató és koncert várja a szegedieket és az idelátogatókat.

A Szeged Napja alkalmából rendezett ünnepi programsorozat

8.30-kor

tárogató zenével veszi kezdetét. Mátó Mátyás előadását követően

9 órakor

térzene lesz a Széchenyi téren a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar közreműködésével, amit majorette bemutató követ a Kárász utcán.

9.45-kor

a Pavane Táncegyüttes műsora tekinthető meg a városháza előtt. Az ünnepi közgyűlés

10.30-kor

kezdődik. Ünnepi beszédet mond Botka László polgármester, majd átadják a Díszpolgári cíet, a Pro Urbe és a Szegedért Emlékérmeket. A műsorban közreműködnek: Fekete Gizi színművész, Kelemen Zoltán és László Boldizsár operaénekesek, Rákai András zongoraművész, a Szegedi Harsona Együttes, a Szeged Táncegyüttes, a Szegedi Vaszy Viktor Kórus és a Szegedi Szimfonikus Zenekar.

14.00

órakor Szeged város új díszpolgára, Dobozy Attila bőrgyógyász orvos, akadémikus könyvet fogad örökbe a Somogyi-könyvtárban.

15.00

órakor a Rerrich Béla téren felavatják Pető Ferenc író, filozófus szobrát századik születésnapja alkalmából. Az ünnepség szónoka Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke lesz.

16.00

órakor laktanyai emléktáblákat koszorúznak a Hattyas sor 10. és Szabadkai út 9/A. Szám alatt. Fúvós és Big Band találkozónak ad otthont a

Dóm tér

9 órától. Fellépők érkeznek Kunszentmártonból, Mezőhegyesről, Mórahalomról, Csanádpalotáról, Hódmezővásárhelyről, míg 14 órakor a szegedi Deák Big Band lép fel. A Szegedi Hídi vásár az egyik legnagyobb hazai kézműves seregszemle és bemutató. Magyarországi illetve Kárpát-medencei mesteremberek, kézművesek, iparművészek – több mint kétszázan – a lezárt Belvárosi hídon kínálják portékáikat, közben látványműhelyekbe kukkanthatunk: csak ezt a kínálatot bejárni több mint 1 kilométernyi séta. A hídivásár a Híd utcát és az Oskola utcát is „ellepi”, ezen a két napon összeér a Széchenyi téri Borfesztivállal és a Dóm téri Kavalkáddal.

A

híd újszegedi végén

kap helyet az Ördögszekér színpad, ahol mindkét nap délelőtt 10 órától estig váltják egymást az előadók. A hazai folk, etno és világzene legfrissebb produkciói, utcaszínházi előadások, gyermekszínházak váltják egymást. Az újszegedi színpadon és környékén két nap alatt 10 meseszínházi és utcaszínházi előadást és 13 koncertet láthatunk, hallhatunk. A szombat este újdonsága az alternatív utcabál és lábrázás a párkányi jóvilágvan zenekarral. A látványos vásárnyitó felvonulás 10 órakor kezdődik. http://www.youtube.com/watch?v=IrpNi2FX4Pw&feature=player_embedded A Dóm téri haditábor 10 órakor seregszemlével, majd felvonulással veszi kezdetét. A

Dóm téren

a harcosok sátraiban az időszakra jellemző fegyverek, és vértek mellett kézműves szakmák is helyet kapnak. A tábor közepén egymást váltó bemutatókon keresztül a nézők megismerkedhetnek egy-egy korszak jellemző pillanatával: csatákkal, párharcokkal, mulatsággal, munkával. A nap folyamán bemutatkoznak többek között kelta harcosok, a keleti népek, az érdeklődők megismerkedhetnek a XIII. századi magyar hadviseléssel, a kézművesség kezdeteivel. Lesz honfoglalás kori íjászat, középkori hadikonyha, és fellép az Ördögfű zenekar is. Bővebb információkat

ITT

találhat.

Könyveket fogadnak örökbe a

Somogyi-könyvtárban

14 órától. A Szeged Napja ünnepségsorozat hagyományossá vált eseménye, hogy a város frissen megválasztott díszpolgára a Somogyi-könyvtár muzeális gyűjteményének egy kötetét örökbe fogadja. Az ünnepi közgyűlést követően, 2012. május 26-án, szombaton 14 órakor az új díszpolgár, Dobozy Attila bőrgyógyász, akadémikus az első nyomtatott, magyar nyelvű katolikus Szent Biblia egy díszes példányát fogadja örökbe. Ezt követően a Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért kitüntetett Minamizuka Shingo japán történészprofesszor fogadja örökbe a Szegeden 1872-ben megjelent, Rózsa Sándor, a leghiresebb haramia a szegedi várban című ponyvafüzetet és a Rózsa Sándor és büntársai Ráday gróf ítélőszéke előtt a szegedi várban (Szeged, 1907) című kötetet. Az örökbefogadási ceremónia nyilvános, színhelye a Somogyi-könyvtár folyóirat-olvasóterme. Minden érdeklődőt szeretettel vár a Somogyi-könyvtár! A XVIII. Szegedi Borfesztiválon 120 borászat és pincészet ínálja a borait, ennél több kiállítóval egyetlen hazai borfesztivál sem büszkélkedhet. A

Széchenyi téren

a borkóstolás mellett 3 kis színpadon zajlanak majd a zenei programok, esténként filmvetítések, táncházak gondoskodnak a jó hangulatról. A borfesztivállal egy időben nyitotta meg kapuit a Gasztroudvar a

Klauzál téren

, ahol 41 hazai kereskedő kínál különféle finomságokat, lesz kenyérlángos, rétes, kürtöskalács, édesség, sajt, házisör és jó magyar pálinka. A pünkösdi hétvégére kapcsolódik be új helyszínként a Dóm tér, ahol péntektől vasárnapig főleg a fiatalabb generáció tagjait várják majd a nagykoncertek és itt lesz a hagyományos szombati tűzijáték is.

ÁRKÁD Szeged színpad

17.00 ArtStab – Pocskai Trió 18.30 Magony Trió – kortárs népzene feat Balogh Kálmán cimbalom 21.00 Rock & Roll Street

GDF SUEZ színpad

17.30 Rambling Blues 19.30 Stone és Máté 21.00 Green6

Kult Korner

19.00: Mario and The Teachers (RO) zenekar Mario Florescu, az Aradi Művészeti Líceum ütőshangszer tanárának kezdeményezésére alakult 2010 őszén. A zenetanárok egyenként a klasszikus zenére fektetik a hangsúlyt, de közösen, a balkán és a kárpáti népzene hatására sikerült egy különleges jazzes hangulatvilágot megteremteniük. 21.00: Rádió Mi dj-k.

Klauzál tér

14.00 Sebi és a harangok 16.00 Voga Viki koncert 18.00 Drum and Folk koncert 20.00 Show Brass Band koncert

Dóm téri kavalkád

9.00-15.00 Fúvószenekari és Big Band találkozó 15.30 Molnár Dixieland Band koncert 19.00 Balázs Fecó koncert http://www.youtube.com/watch?v=3cNWkZ0ThEw&feature=player_embedded A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az

iszeged.hu

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.