Közélet

Strómanok a privatizációban

Strómanok a privatizációban

2012. május 9., szerda
Strómanok a privatizációban

Az elmúlt két évtized privatizációs folyamatának vizsgálatakor több sajátosságra is felfigyelt a fejlesztési tárca: a magánosítók nemritkán strómancégeken keresztül szerezték meg az állami, önkormányzati vagyont, más esetekben pedig éppen azokat az iratokat nem találni, amelyek bizonyíthatnák, hogy a vállalkozások valóban teljesítették a privatizációs szerződésben számukra előírt közérdekű feladatokat - írja szerdai számában a Magyar Nemzet.

Míg az önkormányzati magánosítás áttekintése még az adatgyűjtés fázisánál tart, addig az állami vagyonkezelők elmúlt két évtizedben kötött privatizációs szerződéseit - ügyvédi irodák bevonásával - hónapok óta elemzi a tárca.

Hegmanné Nemes Sára

, a fejlesztési tárca vagyonpolitikáért felelős államtitkára a lapnak elmondta: elsősorban azokat a szerződéseket vizsgálják meg tüzetesen, ahol az értékesített, korábban köztulajdonban lévő vállalkozás vagy létesítmény még működik, s az sem mellékes, hogy a jogkövetkezmények érvényesítésére van-e mód. Elmondása szerint nagyjából száz olyan, nagyobb horderejű privatizációs megállapodás lehet, ahol az állami érdekek érvényesítése ma is elképzelhető. A tárca vizsgálata elsősorban arra a kérdésre keres választ, hogy a ma is működő gyárak, szolgáltatók magánosítói - vagy jogutódaik - eleget tettek-e azoknak a környezetvédelmi, munkáltatói és más természetű kötelezettségeiknek, amelyeket a privatizációs megállapodások aláírásakor vállaltak. A privatizációs szerződéseket szinte mind megtalálták, a közérdekű teendők ellátásáról szóló iratok viszont igencsak hiányosak - mondta az államtitkár. Az is problémát okozhat, hogy az állami, önkormányzati vagyon megszerzéséhez nemegyszer strómancégeket használtak fel. A vizsgálat a tényleges tulajdonosi viszonyokat is igyekszik kideríteni, meghatározva, pontosan mely vállalkozás vagy üzleti csoport kérhető számon az esetleges mulasztásokért, szabályszegésekért. A megállapodások áttekintése után derülhet csak ki, mely magánosítókkal szemben érvényesíti - ha kell, bírósági úton is - a közérdeket a magyar állam - mondta Hegmanné Nemes Sára a lapnak. A szaktárca egy hónap múlva összefoglalót készít az Országgyűlésnek az eddigi eredményekről, egyúttal - feltehetően - kérni fogja, hogy az elemzés május végén lejáró határidejét nyújtsák meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.