Egyetem

Straub-napok Szegeden

Straub-napok Szegeden

2012. május 22., kedd
Straub-napok Szegeden

Idén a növénybiológiai témák kerülnek a középpontba a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központjában (SZBK) szerdán kezdődő kétnapos konferenciáján - mondta el az intézmény főigazgatója kedden az MTI-nek.

Ormos Pál

kifejtette: a Straub-napoknak döntően az a szerepe, hogy a kutatóközpont intézményeinek eredményeit ismertessék. Az első napot mindig egy témakörnek szentelik, amely idén a növénybiológia. A téma fontosságát az agrárium jelenlegi kiemelt szerepe adja. Így első nap az SZBK Növénybiológiai Intézetének legfrissebb kutatásai jelennek meg a konferencián, például a növények stressztűréséről, a színérzékenységéről, gazdaságos termeléséről. Emellett szó lesz a szegedi kutatók világújdonságnak számító érdekes felfedezéséről is, mely a növények ultraibolya-érzékelését mutatta ki. Ahogy minden esztendőben a rendezvény nyitónapján idén is átadják az intézet alapító nevét viselő Straub-plakettet. Az elismerést ebben az esztendőben az SZBK Növénybiológiai Intézetének munkatársa

Kiss Antal

biokémikus kapta, aki a DNS-módosító enzimek működésének mechanizmusát kutatta. Ezt követően az összes intézet bemutatja érdekesebb eredményeit. A Biofizikai Intézet elaődásából kiderül, hogy a mikroszkopikus biológiai rendszerek szinkronizált mozgásának oka egy hidrodinamikai kölcsönhatás. Ennek bizonyítására kidolgoztak egy eljárást. A Biokémiai Intézet az antibiotikum-rezisztencia kiküszöbölésének kérdéskörét kutatja. A Genetikai Intézetben az egyedfejlődés genetikáját vizsgálják egy nagyon gyorsan szaporodó légyfajtán. Ezzel kapcsolatban több témát is feldolgoztak. Végül az SZBK partnerintézete, az Enzimológiai Intézet idén a fehérjék működésének mechanizmusát és az egymáshoz való kapcsolódásukat vizsgálja. A két nap alatt csaknem harminc előadást hallgathatnak meg az érdeklődők. A szervezők mintegy háromszáz vendégre számítanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.