Gazdaság

Stagnáló munkanélküliség

Stagnáló munkanélküliség

2012. május 30., szerda
Stagnáló munkanélküliség

Az idén február-áprilisban a munkanélküliek létszáma 496 ezer fő volt, ami az egy évvel korábbihoz hasonló, 11,5 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán, hozzátéve, hogy a férfiak munkanélküliségi rátája az előző évhez képest nem változott, a nőké 0,4 százalékponttal emelkedett.

A munkanélküliek 496 ezer fős létszáma 15 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 11,5 százalékos értéke 0,1 százalékponttal haladta meg az egy évvel ezelőttit (a változás a mintavételi hibahatáron belüli) - áll a KSH közleményében. Az idén február-áprilisban a 15-74 éves férfi népességből 270 ezren voltak munkanélküliek, lényegében ugyanannyian, mint 2011 azonos időszakában, s ezzel az értékkel munkanélküliségi rátájuk sem változott, 11,6 százalékos. A munkanélküli nők száma 226 ezer fő volt, ami 0,4 százalékponttal magasabb, 11,4 százalékos munkanélküliség rátát eredményezett. A munkanélküliek 15,5 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 27,3 százalékos munkanélküliségi rátája 1,4 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A KSH tájékoztatása szerint a 25-54 évesek, azaz a legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 10,7 százalékos volt, egy év alatt lényegében nem változott. A munkanélküliek 45,7 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,8 hónap volt. A munkanélküliség kezelésére szolgáló eszközrendszer működtetésére és értékelésére kialakított adminisztratív nyilvántartásból származó adatok szerint 2012. április végén 554,5 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők összlétszáma, ez 9,4 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.