Egyetem

Robotépítő-verseny Szegeden

Robotépítő-verseny Szegeden

2012. május 13., vasárnap
Robotépítő-verseny Szegeden

A zord marsi körülményeket idéző akadálypályán mérték össze képességeiket a hetedik alkalommal megrendezett Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenyén induló csapatok robotjai szombaton Szegeden; a végső győzelmet a főként műegyetemisták alkotta Mars Poetica szerezte meg.

A kerettörténet szerint a csapatok feladata olyan rovarszerű robotok építése volt, melyek képesek a zord marsi körülmények között minimális emberi beavatkozással navigálni. A cél minél több területet benépesíteni, és megvédeni a többi robottól az értékes utódokat. Az akadálypályán - ahol egyszerre négy robot küzdött egymással - különböző magasságú bázisokat alakítottak ki, a csapatok feladata az volt, hogy gépeik minél több célterületre lerakjanak egy-egy petét szimbolizáló pingpong labdát, úgy, hogy az lehetőleg a menet végig ott maradjon. A csapatok külön pontot kaptak az eltérő nehézségű bázisok meghódításáért, s azért is, ha a pete a lefújáskor is a célterületen volt. Ezért nem csoda, hogy komoly taktikai küzdelem is kialakult, mindenki igyekezett megtisztítani a bázisokat a más csapatok labdáitól. A robotokat a versenyzők irányították számítógépeikről, ám csupán azt adhatták meg a terem tetejére szerelt kamera közvetítette "műholdképen", hogy a gép a pálya melyik pontját közelítse meg. Ráadásul parancsaik - a Mars-járókhoz hasonlóan - késleltetéssel jutottak el a robotokhoz. A középiskolások, illetve egyetemisták alkotta csapatok két típusú robotot épített: a többség járókerettel lépegető gépeket készített, de akadtak olyanok, akik rovarszerű hexapodokkal (hatlábúakkal) próbálkoztak. A végső győzelmet a két módszert lényegében ötvöző, főként műegyetemisták alkotta Mars Poetica szerezte meg Irodalmi lépegető névre hallgató szerkezetével.

Dányádi Bulcsú

, a Budapesti Műszaki Egyetem végzős gépészmérnök hallgatója az MTI-nek elmondta, a nyolctagú csapat január elején fogott hozzá munkához. A robot szinte összes alkatrészét saját maguk tervezték meg háromdimenziós szoftverrel, és gyártást is önállóan végezték. Az Irodalmi lépegető vezérlését összesen négy számítógép végezte: egy a robot fedélzetért dolgozott, egy a kommunikációért felelt, egy a "műholdképet" elemezte, egy másikon pedig a vezérléshez szükséges utasításokat vihették be. A hallgató szerint a döntőben már 80 százalékban a taktikán múlott a győzelem, csak kisebb részben számított a robot gyorsasága és ügyessége, ahhoz azonban, hogy eljuthassanak eddig, a szerkezetnek ki kellett bírnia az első öt forduló küzdelmeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.