Közélet

MSZP: a gyermekvállalást ne a nyugdíjrendszerben ösztönözzük!

MSZP: a gyermekvállalást ne a nyugdíjrendszerben ösztönözzük!

2012. május 12., szombat
MSZP: a gyermekvállalást ne a nyugdíjrendszerben ösztönözzük!

Az MSZP nem vitatja, hogy a demográfiai trendek kihívások elé állítják a társadalombiztosítást, a párt szerint azonban a gyermekvállalást nem a nyugdíjrendszerben kell ösztönözni.

Korózs Lajos

elnökségi tag szombaton az MTI-nek a Nemzetgazdasági Minisztérium által készített, a gyermekvállalás növelését célul tűző vitairattal kapcsolatban azt mondta: nevetségesnek tartja az elképzelést, hogy több gyermek születése több nyugdíjat eredményez. A politikus szélhámosságnak nevezte, hogy a tárca az egyéni számlás, pontrendszeren alapuló német nyugdíjmodellt fontolgatja. Szerinte a gyermekvállalást jó gazdaságpolitikával kell ösztönözni, nem magasabb nyugdíj ígéretével, mert ez nyugdíj-biztosítási szempontból nem kezelhető. Mint mondta, csak azt kellene biztosítani, hogy a szülőket a gyermekgondozás ideje alatt semmilyen anyagi kár ne érje, vagyis társadalombiztosításukat ez alatt az állam fizesse. Korózs Lajos szerint a tárca vitairatának általa kritizált részén "látszik, hogy nem nyugdíjbiztosítási szakemberek írták", hiszen azonos biztosítási jogviszonyban lévők között olyan különbséget tesz, amelyet egy nyugdíj-biztosítási rendszer nem tud kezelni. Kérdésesnek tartotta például, hogy válás után, vagy további házasságban született újabb gyermekek esetén hogyan számítódnak be a gyermekek után a pontok. Mi történik, ha egy gyermek felnőve egy multinacionális vállalatnál helyezkedik el, amely néhány év múlva külföldön foglalkoztatja, ez alatt járulékát sem Magyarországon fizeti - tette fel a kérdést. A Nemzetgazdasági Minisztérium Új baby boom, a középosztály gyermekvállalási forradalma címmel készített stratégiai vitairatot a születésszám növelésének céljával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.