Közélet

Megújult a Médiatanács film- és médiatámogatási rendszere

Megújult a Médiatanács film- és médiatámogatási rendszere

2012. május 9., szerda
Megújult a Médiatanács film- és médiatámogatási rendszere

Megújította film- és médiatámogatási rendszerét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, a program a Magyar Média Mecenatúra nevet kapta - közölte szerdán az MTI-vel Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja.

Kollarik Tamás

tájékoztatása szerint a támogatási rendszer két nagyobb egységből áll, egyrészt a médiaszolgáltatók rezsiköltségeit és a műsorgyártást támogató pályázatokból, másrészt a filmkészítés támogatásából, ahol ismeretterjesztő-, dokumentum-, animációs filmek, tévéjátékok és forgatókönyvek készítésére lehet pályázni. A most kiírt ismeretterjesztő filmes pályázatokat a Kossuth-díjas rendezőről,

Kollányi Ágostonról

, a dokumentumfilmeseket a Balázs Béla-díjas rendező

Ember Juditról

, az animációs filmeseket pedig a szintén Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező Macskássy Gyuláról nevezték el, így tisztelegve híres magyar alkotók munkássága előtt- tette hozzá a Médiatanács tagja. Kollarik Tamás az MTI-nek azt mondta, a korábbiakhoz képest jelentősen, a tavalyi 446 millióról 645 millióra emelkedik a filmek készítésére fordítható keretösszeg, és egy helyett három alkalommal is beadhatnak pályázatot a filmkészítők. Mint mondta, a bíráló bizottság tagjainak tapasztalatait, a pályázók és a filmszakmai szervezetek észrevételeit, javaslatait figyelembe véve egyszerűbbé és tervezhetőbbé válik a pályázati folyamat. A határon túli pályázók érdekében most először nyílik lehetőség a pályázat elektronikus beadására. "Olyan pályázati rendszert kell felépíteni, amelyben biztosítva van a közpénzek felelős felhasználása, és a folyamat minden elemében transzparens. Meggyőződésem, hogy az alkotói szabadságot semmi nem korlátozhatja, de célunk a pályázók adminisztratív terheinek könnyítése is, ne a papírmunka vegye el az erőt az alkotói energiától. Célunk, hogy 2013 elejétől rendszerünk alkalmas legyen az online pályáztatásra, fontos szempont, hogy ne kelljen kivágatni a fél Bakonyt egy-egy pályázati körben" - tette hozzá Kollarik Tamás.

Vitézy László

filmrendező, a pályázatokat elbíráló szakmai bizottság elnöke az új pályázati rendszerrel kapcsolatban elmondta, hogy a szakmai szempontok erősebb jelenléte érdekében a pályázati eljárás részeként konzultációt biztosítanak a filmeseknek. A pályázatok célja, hogy olyan értékes és magas színvonalú közszolgálati célú műsorszámok készüljenek, amelyek a nézők minél szélesebb köréhez juthatnak el, és amelyeket a pályázati felhívás szerinti médiaszolgáltatók lehető legszélesebb körében mutathatnak be - mondta a szakember, aki hozzátette, a pályázatok megújítása, fejlesztése érdekében a szakmai egyeztetések tovább folytatódnak. A pályázati kiírások részleteiről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási Terület honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.