Gazdaság

Még több mint egymillió szja-bevallást vár a NAV

Még több mint egymillió szja-bevallást vár a NAV

2012. május 19., szombat
Még több mint egymillió szja-bevallást vár a NAV

Több mint egymillióan nem nyújtották még be szombatig a 2011. évi szja-bevallásukat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). A határidő május 21-én, hétfő éjfélkor jár le - hívja fel a figyelmet a NAV MTI-hez eljuttatott szombati közleménye.

Az adóhatóság az idén összesen mintegy 4,5 millió szja-bevallást vár az adózóktól. Emlékeztetnek: május 21-ig lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról is. Ha a magánszemély már benyújtotta a bevallását, és ahhoz rendelkező nyilatkozatot nem csatolt, lehetősége van arra, hogy a határidőig a bevallásától függetlenül rendelkezzen az 1+1 százalékról. A rendelkező nyilatkozaton fel kell tüntetni a civil szervezet adószámát, illetve az egyház, költségvetési előirányzat technikai számát, és a rendelkezést zárt - a rendelkező magánszemély adóazonosító jelével ellátott - borítékban elhelyezve postán vagy személyesen lehet eljuttatni az adóhatósághoz. Ugyancsak május 21-ig kell megfizetni a bevallásban megállapított pótlólagos személyi jövedelemadót. Azok a magánszemélyek, akiknek fizetési kötelezettségük nem haladja meg a 100.000 forintot, ám azt egy összegben nem tudják teljesíteni, - a bevalláson feltüntetve - idén is élhetnek a legfeljebb 4 havi pótlékmentes részletfizetés lehetőségével. Fontos változás azonban, hogy idén az első részletet a bevallás benyújtásának határidejéig, 2012. május 21-ig meg kell fizetni - figyelmeztet a NAV. Az esetleges tartozását a magánszemély belföldi bankszámlájáról történő átutalással, az adóhatóság kijelölt ügyfélszolgálatain bankkártyás fizetéssel és postai készpénz-átutalási megbízással is teljesítheti. Postai átutaláshoz csekket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain lehet igényelni. A NAV arra is felhívja a figyelmet, hogy a munkaviszony évközi megszüntetésékor kiállított adatlap, valamint a különböző kifizetőktől kapott igazolások nem pótolják az adóbevallást, továbbá, hogy az ellátásban részesülő álláskeresőknek is bevallást kell készíteniük! Akik az utolsó napokra halasztották a bevallások elkészítését, azoknak segítséget nyújthat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján elérhető két kisfilm is - áll az adóhatóság közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.